The effect of influencer marketing on the purchase intention of consumers: Study case Instagram phenomena in Morocco
Tüketicilerin satın alma niyeti üzerinde etkileyici pazarlamanın etkisi: Morocco'da Instagram fenomeninin çalışma örneği
- Tez No: 855625
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İçerik kalitesi, Niyetler, Etkileyici, Instagram, Alışveriş, Kaynak Güvenilirliği, Morocco, Morok tüketicileri, content quality, intentions, influencers, Instagram, purchase, source credibility, Morocco, Moroccan consumers
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sosyal medyanın ortaya çıkışı pazarlama dünyasında önemli bir dönüşüm getirdi, işletmeler ile potansiyel müşteriler arasında anında ve kesintisiz bağlantılar sağladı ve müşterilerle doğrudan etkileşim sağladı. Bir platform olarak Instagram'ın gücü, pazarlamacılara etkileyici ve hedef kitleleri arasındaki güven ve güvenin teşvik edilmesini sağladı. Heyecanlı sosyal medya kullanıcılarının önemli bir kısmı, alışveriş ve iletişim ve eğlence için bu platformlara büyük oranda bağımlı olan Moroccan tüketicilerdir. Bu miktarlı araştırma girişiminin ana amacı, Instagram etkileyicilerinin ürettiği içeriklerin güvenilirliğinin ve kalitesinin bir topluluk segmenti olarak Morokluların satın alma niyetlerine etkisini incelemektir. Tanınmış reklam teorisi ve kaynak güvenilirliği modeli kullanılarak çevrimiçi bir anket gerçekleştirdik. Dijital bir ankete katılmak için en az bir Instagram etkileyiciyi takip eden her yaştan 18 yaş üstü ve her cinsiyetten 425 Moroccanın bir numarası davet edildi. Toplanan bilgiler SPSS Version 24.0 kullanılarak analiz edildi. Bu araştırmanın sonuçları, satın alma niyetlerinin Instagram etkileyici tarafından üretilen içeriklerin güvenilirliği ve kalitesi tarafından olumlu bir şekilde etkilendiğini gösteriyor. Özellikle, çalışmada güvenilirlik ve içerik kalitesi en etkili faktörler olarak belirlendi. Moroccan toplumunun fiziksel çekicilik yerine güvenilirlik ve beceri gibi nitelikler için bir tercih gösterdiğini belirtmekte fayda var.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF INFLUENCER MARKETING ON THE PURCHASE INTENTION OF CONSUMERS: STUDY CASE INSTAGRAM PHENOMENA IN MOROCCO The emergence of social media has brought about a substantial transformation in the world of marketing, facilitating instantaneous and uninterrupted connections between businesses and potential customers, as well as allowing for direct interaction with customers. Instagram's power as a platform has empowered marketers to foster confidence and reliance between influencers and their target audiences. A significant proportion of enthusiastic social media users are Moroccan consumers, who depend significantly on these platforms for purchasing as well as communication and entertainment. The primary objective of this quantitative research endeavor is to analyze the impact of the credibility and quality of content created by Instagram influencers on the purchase intentions of Moroccans as a specific community group. We conducted an online survey by applying established advertising theory and the source credibility model. A sample of 486 Moroccans of all ages +18 and above and all genders, all of whom follow at least one Instagram influencer, was invited to participate in a digital survey. The information gathered was analyzed utilizing SPSS Version 24.0. The outcomes of this research reveal a positive impact on purchase intentions attributed to the credibility and quality of content created by Instagram influencers. Specifically, the study identifies credibility and content quality as the most influential factors. It is worth mentioning that Moroccan society demonstrates a preference for qualities such as reliability and physical attraction rather than experience.