1980 sonrası neo-liberal politikaların Türk tarımına etkileri ve Türkiye'de köycülüğün evrimi
The effeckts of the neo-liberal polices the revulation of peasantry in Turkey
- Tez No: 742885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Economics, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Neo-Liberalizm, Türkiye'de Tarım Politikaları, Köycülük, Neo-Liberalism, Agricultural Policies in Turkiye, Peasantry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Türkiye sahip olduğu jeopolitik konumunun getirmiş olduğu sayısız avantajlar açısından tarımsal üretimde öncü ülkeler sınıfında bulunmaktadır. Bu gerçekten hareketle Türkiye'de tarım sektörünün geliştirilmesi ülke sanayisinin geliştirilmesi kadar önem arz eden bir meseledir. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Halkçılık ilkesinin temel başlıklarından biri olan“Köycülük”ideolojisi ve onun siyasal yansımaları ise bu minvalde geliştirilmiş siyasi, ekonomik ve sosyal boyutları olan mühim politik motiflerden biridir. Dünya ölçeğinde 1980 sonrası gelişen neo-liberal politikalar hemen her alanda etkili olan büyük değişimlere yol açmıştır. Kısaca liberalizmin küreselleşmesi olarak izah edebileceğimiz neo-liberal politikalar, 70'lerin sonlarından itibaren birbiri ardınca yükselen sanayi devrimleri eşliğinde suni ve sentetik bir dünya inşa etmiştir. Türkiye tüm dünyanın aktığı bu yöne 1980 sonrası yöneldiği neo-liberal politikalar nihayetinde dâhil olmuştur. Türkiye'nin, 1980 sonrası neo-liberal politikalara geçiş süreci iktisadi, siyasi ve sosyal hemen her alanda büyük dengesizlikler doğurmuştur. 1980 sonrası gelişen bu neo-liberal politikalar nihayetinde Türkiye; iktisadi kalkınma bağlamında tarım endüstrisi gelişmiş köyler, sosyal bağlamda yerleşik, uzmanlaşmış ve her anlamda refah seviyesi yükselmiş bir köy toplumu inşa edemediği gibi, yerleşik, uzmanlaşmış ve her anlamda refah seviyesi yükselmiş bir şehir toplumu da inşa edememiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey is in the class of leading countries in agricultural production in terms of numerous advantages brought by its geopolitical position. Based on this fact, the development of the agricultural sector in Turkey is an issue that is as important as the development of the country's industry. The ideology of“peasantism”, which has been on the main topics of the principle of populism since the establishment of the republic, and its political reflections are one of the important political motifs with political, economic and social dimensions developed in this regard. The neo liberal policies, which developed after 1980 on a world scale have led to major changes that have been effective in almost every field. Neo liberal policies, which can be briefly explained as the globalization of liberalism have built an artificial and synthetic world with the industrial revolutions that have risen one after another since the late 70s. Turkey has finally been included in this direction to which the whole world is heading, with the neo liberal policies it has oriented towards after 1980. Turkey's transition to neo liberal policies after 1980 has led to major imbalances in almost every economic, political and social field. These neo liberal policies developed after 1980 brought out neither villages with developed agricultural industry in terms of economic development nor built a village society established, specialized, and prosperous in every sense of the word in terms of social context. Furthermore, they were also unable to establish an urban society that was established, specialized, and prosperous in every sense of the word.