İnmeli hastalarda iki farklı denge sisteminin denge, postür ve fonksiyonellik üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of two different balance systemson the balance, posture and functionali̇ty in stroke patients
  1. Tez No: 743073
  2. Yazar: NAZİYE CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ AKBABA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Hemiparezi, Postural Denge, Görsel Geribildirim, Teknoloji, Stroke, Hemiparesis, Postural Balance, Virtual Reality, Technology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Giriş ve amaç: Denge ve koordinasyon bozuklukları inme sonrası en sık karşılaşılan problemlerdendir. Amacımız teknolojik yardımlı iki farklı denge cihazının denge, postür ve fonksiyonellik üzerine etkisini belirlemek ve birbirine göre üstünlüklerini karşılaştırmaktı. Metod: Çalışmamıza yürüme yardımcısı (tripot, walker) ile ya da bağımsız yürüyebilen, SMMT 18-23 arası puan alan 50 kronik inmeli olgu dahil edildi ve iki gruba rasgele dağıtıldı. Değerlendirme ölçekleri sırasıyla: Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Fonksiyonel Uzanma Testi (FUT), Gövde Bozukluk Ölçeği (GBÖ), Tek Ayak Denge Testi (TADT), Posture Screen Mobile Baş, Omuz ve Kalça Yerdeğişimi (PSMBY, PSMOY, PSMKY), Zamanlı Kalk Yürü Testi (ZKYT), Süreli Otur Kalk Testi (SOKT), Standardize Mini Mental Test (SMMT), Technobody Mediolaterelar ve Technobody Anteroposterior Yerdeğişimi (TBML, TBAPY) sorgulandı. Tedavi programı olarak; Grup 1 (Technobody Denge Eğitimi), Grup 2 (Theratrainer Denge Eğitimi) ver her iki grup bisiklet ergometresi, NMES, Bobath Yöntemi egzerszileri; 4 hafta, haftada 5 gün uygulandı. Bulgular: Grup içi değişimlerinde Grup 1'de: FUT, FBÖ, SOKT, ZKYT, BDÖ, TADT, GBÖ, TBAP skorlarının değişimi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,017; p=0,001; p=0,004; p=0,005; p=0,000; p=0,044; p=0,001; p=0,025). Grup 2'de FUT ve BDÖ skorlarındaki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,002; p=0,003). Gruplar arası karşılaştırmada TADT skorlarındaki değişim Grup 1 lehine istatistiksel olarak anlamlıyken (p=0,004) TBML skorlarındaki değişim Grup 2 lehine istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,045). Diğer sonuç ölçümlerinde gruplar arası iyileşme değerlerinde fark yoktur. Sonuç: Kronik inmeli hastalarda denge fonksiyonlarının geliştirilmesi açısından iki farklı denge cihazının birbirine göre üstünlükleri karşılaştırıldı ve TB cihaz tek ayak üzerinde durma dengesi yönünden TT'ye göre daha üstün bulunurken, TT cihazı mediolateral denge yönünden TB'ye göre daha üstün bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Post-stroke balance and coordination disorders are among the most common problems. Aim of this study Determine the effect of two different technologically assisted balance devices on balance, posture and functionality and to compare their advantages over each other. Method: Fifty chronic stroke patients with SMMT scores of 18-23, who could walk with walking aid (tripod, walker) or independently, were included in our study and were randomly assigned to two groups. Evaluation scales are respectively: Berg Balance Scale (BBS), Functional Reach Test (FRT), Thrunk İmpairment Scale (TİS), Single Leg Stance Test (SLST), Posture Screen Mobile Head, Shoulder and Hip displacement (PSMHD, PSMSD, PSMHD), The Timed Up-Go Test (TUG), Sit to Stand Test (SST), Standardized Minimental Test (SMMT), Technobody Mediolateral and Anteroposterior Displacement (TBMLD, TBAPD). As a treatment program Group 1 (Technobody Balance Training), Group 2 (Theratrainer Balance Training), and both groups bicycle ergometer, NMES, Bobath Training were applied 4 weeks 5 days/week. Results: In intragroup evaluation changes, FRT, SLST, TUG, TİS, SST, BBS, TBAPD scores were found to be statistically significant (p=0,017; p=0,001; p=0,004; p=0,005; p=0,000; p=0,044; p=0,001; p=0,025). ) in Group 1. BBS, FRT scores were found to be statistically significant (p=0,002; p=0,003) in Group 2. SST scores which were only a between-group difference was statistically significant in favor of Group 1 (p=0,004) and TBML changes was statistically significant in favor of Group 2 (p=0,045). . Conclusion: İn terms of improving balance functions in patients with chronic stroke, the advantages of two different balance devices were compared and the TB device, was found to be superior to TT in terms of single leg stance, the TT device was found to be superior to TB in terms of mediolateral balance.