Hemiparetik hastalarda omuz askısı kullanımının ve farklı omuz askılarının denge üzerine etkisi
The effects of arm sling use and the different types of arm slings on balance in patients with hemiplegia
- Tez No: 435669
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜRRİYET GÜRSEL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, Hemipleji, Denge, Omuz Askısı, Omuz Ortezi, Stroke, Hemiplegia, Balance, Shoulder Sling, Shoulder Orthosis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Hemiparetik Hastalarda Omuz Askısı Kullanımının ve Farklı Omuz Askılarının Denge Üzerine Etkisi Amaç: İnme, yetişkin bireylerde düşmeye sebebiyet veren hastalıkların başında gelir. Alt ekstremite disfonksiyonları kadar üst ekstremite disfonksiyonlarıda düşmede büyük rol oynamaktadır. Omuz askılarının dengeye olan olumlu etkileri az sayıdaki araştırmada belirtilmiştir. Bu araştırmada inmeli hastalarda omuz ortezi kullanmama veya farklı türlerde omuz ortezi kullanımının denge üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması hedeflenmiştir. Yöntem: Bu araştırmaya özel bir rehabilitasyon merkezinde tedavi göre 30 hemiplejik hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilme kriterleri olarak; Brunnstrom Evrelemesine göre alt ekstremitenin 4 veya 5, üst esktremitenin 1 veya 2 evrede, üst ekstremite spastisitenin Modifiye Ashworth Skalasına göre maksimum 1+, ambulasyon seviyesinin Fonksiyonel Ambulasyon Skalasına göre 3 veya 4'ncü kategoride olması belirlendi. Çalışmaya katılan 30 hasta askısız, yarım omuz askısı ve omuz ortezi için belirlenen 6 olasılıkla randomize edilerek ortezlerle 12 metre yürütüldü ve her bir omuz askısı ile Berg Denge Ölçeği (BDÖ) kullanılarak durumları değerlendirildi. İki farklı omuz ortezi ve omuz ortezi kullanmamak sonucu elde edilen veriler gruplar arasında SPSS 17.0 programı ile istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 30 hastanın 23'ü erkek, 7'si kadındır. Hastaların yaş ortalamaları 63,03±7,4 yıldır. Hemiplejik taraf dağılımlarına göre 12'si sağ, 18'i ise sol hemiplejiktir. Hastaların askısız, yarım omuz askılı ve ortezli durumları BDÖ skorlarına göre karşılaştırıldığında askısız ortalama 27,60±10,2, yarım omuz askısı ile 30,90±10,5 ve omuz ortezi kullanırken“Omo Neurexa”ortalama 31,20±10,9 olarak tespit edildi. Gruplar kendi içinde BDÖ skorlarına göre karşılaştırıldığında omuz ortezi kullanılmadığında skorların istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düştüğü (repeated measure, p= 0.001), yarım omuz askısı ve omuz ortezi arasında ise istatistiksel açıdan fark olmadığı (p= 0.332) tespit edildi. Sonuç: Hemiplejide omuz askısı veya omuz ortezi kullanımının dengeyi artırdığı fakat kullanılan askı veya ortez türlerinin birbirlerine denge yönü ile bir farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effects Of Arm Sling Use and The Different Types Of Arm Slings On Balance in Patients with Hemiplegia Objective: Stroke is a major health problem causing falls among adults. The lower extremity dysfunctions play an essential role in falls as the upper extremity dysfunctions. The positive effects of the shoulder slings on the balance is stated in a small number of research. In this study, it was aimed to investigate on balance effects of the using shoulder orthosis and to compare the different types of the shoulder arm sling in patients with stroke. Method: The group of participants in this research was 30 patients who diagnosed with hemiplegic stroke and were admitted into private rehabilitation center. İnclution criterias for this study as following; according to Brunnstrom Staging, the lower extremity is in stage 4 or 5 and the upper extremity isn stage 1 or 2. Upper extremity spasticity maximum 1+ according to Modified Ashworth Scale and according to Functionla Ambulation Scale patients must be in category 3 or 4. Thirty patients were evaluated without arm sling, half shoulder sling and shoulder orthosis randomized 6 probability and they walk 12 metres with orthosis and each shoulder sling evaluated according to BBS scores. The data we obtained from without arm sling and using of two different shoulder orthosis between group's results were analysed statistically with the program SPSS 17.0. Results: The sample consists of 23 male and 7 female put of 30 participants. The mean age of the patients was 63,03±7,4, According to the distribution of the hemiplegic side, there were 12 right hemiplegic patients and 18 left hemiplegic patients. The comparison of the research findings according to the BBS scores of without arm sling, half shoulder sling and shoulder orthosis is as follows. The average of without arm sling is 27,60±10,2, the average of the half shoulder sling is 30,90±10,5, the average of the shoulder orthosis“Omo Neurexa”is 31,20±10,9. The findings when we compare each group with BBS score were decreasing if orthosis were not used (repeated measure, p=0.001) between shoulder sling and shoulder orthosis there was no significant difference (p>0.005) Conclusion: In this study, it was determined that the shoulder sling and the shoulder orthosis improved the balance in patients with stroke but there was no significant differences between the hakf shoulder sling and the shoulder orthosis in terms of their impact on the balance.