Gebelerin depresyon, anksiyete, stres ve koronavirüs korku durumlarının belirlenmesi
Determination of depression, anxiety, stress and coronavirus fear conditions of pregnant women
  1. Tez No: 743091
  2. Yazar: NURAY TEKELİ ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Depresyon, Anksiyete, Stres, Koronavirüs Korku Durumları, Pregnancy, Depression, Anxiety, Stress, Coronavirus Fear Situations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Araştırma gebelerin depresyon, anksiyete, stres ve koronavirüs korku durumlarının belirlenmesi amacıyla planlandı. Tanımlayıcı nitelikteki çalışma 320 gebe ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür taranarak hazırlanan Sosyo - Demografik Bilgi Toplama Formu, Depresyon-Anksiyete-Stres Ölçeği (DASÖ) ve Koronavirüs (Covid-19) Korkusu Ölçeği kullanıldı. Araştırma katılan gebelerin, %56.9'u 25-34 yaş aralığında, %52.2'si gebeliğin 2.trimesterinde idi. Gebelerin koronavirüs korkusu puan ortalaması 31.38±6.41 (Min=7; Maks=35), depresyon puan ortalaması 22.83±8.97 (Min=0; Maks=42), anksiyete puan ortalaması 22.17±8.79 (Min=0; Maks=42), stres puan ortalaması 23.13±8.68 (Min=0; Maks=42) olarak saptandı. Gebelerin koronavirüs korkusu puanları ile depresyon, anksiyete ve stres puanları arasında orta düzeyde, pozitif yönde bir ilişki bulunmaktaydı (depresyon ile koronavirüs korkusu r=0.51, anksiyete ile koronavirüs korkusu r=0.50, stres ile koronavirüs korkusu r=0.50). Depresyon, anksiyete ve stres puanları arasında da pozitif yönde çok yüksek düzeyde ilişki bulunmaktaydı (Anksiyete ile depresyon r=0.97, stres ile depresyon arasında r=0.98, stres ile anksiyete arasında r=0.97). Pandemi sürecinde herhangi bir işte çalışanların koronavirüs korkusu puanları, çalışmayanların koronavirüs korkusu puan düzeylerinden düşük bulundu (p=0.02). Kronik hastalığı olanların koronavirüs korkusu puan düzeyleri, kronik hastalığı olmayanların koronavirüs korkusu puan düzeylerinden yüksek bulundu (p=0.004). Gebeliği planlı olanların koronavirüs korkusu puan düzeyleri, gebeliği planlı olmayanların koronavirüs korkusu puan düzeylerinden düşük bulundu (p=0). Gebeliği sonlandırmayı düşünenlerin koronavirüs korkusu (p=0.045), depresyon (p=0), anksiyete (p=0) ve stres (p=0) puan düzeyleri, gebeliği sonlandırmayı düşünmeyenlerin koronavirüs korkusu, depresyon, anksiyete ve stres puan düzeylerinden yüksek bulundu. Sonuç olarak, gebelerin koronavirüs korkusunun oldukça fazla olduğu belirlendi. Ayrıca gebelerin %60.6'sında çok ileri depresyon semptomları, %66.2'sinde çok ileri anksiyete semptomları ve %61.3'ünde ileri stres semptomları olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The research was planned to determine the depression, anxiety, stress, and coronavirus fear states of pregnant women. The descriptive study was carried out with 320 pregnant women. The Socio-Demographic Information Collection Form prepared by the researcher by scanning the literature, Depression-Anxiety-Stress Scale (DASS), and Coronavirus (Covid-19) Fear Scale were used to collect the data. 56.9% of the pregnant women participating in the study were in the 25-34 age range, and 52.2% were in the second trimester of pregnancy. The mean coronavirus fears score of pregnant women was 31.38±6.41 (Min=7; Max=35), the mean depression score was 22.83±8.97 (Min=0; Max=42), the mean anxiety score was 22.17±8.79 (Min=0; Max=42), the mean stress score was 23.13±8.68 (Min=0; Max=42). There was a moderate, positive relationship between pregnant women's coronavirus fear scores and depression, anxiety, and stress scores (r=0.51 between depression and coronavirus fear, r=0.50 between anxiety and coronavirus fear, r=0.50 stress and coronavirus fear) There was also a very high positive correlation between depression, anxiety, and stress scores (r=0.97 between anxiety and depression, r=0.98 between stress and depression, r=0.97 between stress and anxiety ). The coronavirus fear scores of those who worked in any job during the pandemic process were found to be lower than the coronavirus fear score levels of those who did not work (p=0.02). The coronavirus fear score levels of those with chronic disease were found to be higher than the coronavirus fear score levels of those without chronic disease (p=0.004). The coronavirus fear score levels of those who were planning a pregnancy were found to be lower than the coronavirus fear score levels of those who were not planning a pregnancy (p=0). Fear of coronavirus (p=0.045), depression (p=0), anxiety (p=0) and stress (p=0) score levels of those who were considering terminating the pregnancy were found to be higher than those who did not plan to terminate the pregnancy As a result, it was determined that the fear of coronavirus among pregnant women was quite high. In addition, it was determined that 60.6% of pregnant women had very advanced depression symptoms, 66.2% had very advanced anxiety symptoms, and 61.3% had advanced stress symptoms.