İlkokulda STEM uygulamalarının öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerine, STEM'e ilişkin tutumlarına ve STEM alanlarındaki mesleklere yönelik ilgilerine etkisi
The effect of STEM practices in primary school on students' 21st century skills, their attitudes towards STEM and their interests on STEM related professions
  1. Tez No: 743214
  2. Yazar: CANAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ŞENLER PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM eğitimi, 21.yüzyıl becerileri, tutum, meslek, STEM education, 21st century skills, attitude, profession
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
21. yüzyılda uluslararası bütünleşmenin gerçekleşmesi ile ekonomi, teknoloji, savunma sanayi alanlarında gelişim ve değişim gün geçtikçe önem kazanmaya başlamıştır. Yaşanan bu gelişmeler ülkeler arasındaki rekabeti artırarak mühendislik ve teknoloji alanlarına yönelik yatırımların artmasına neden olmuştur. Küreselleşmenin getirdiği bu rekabet ortamı, eğitimde reformlar uygulanmasını sağlayarak bireylerin 21. yüzyıl becerilerini edinmesinde, fen, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplin alanlarında yetkinlik kazanmasında önemli bir yere sahip olmuştur. Bu doğrultuda yeni bir eğitim yaklaşım olarak STEM eğitimi ortaya çıkmıştır. STEM eğitimi, fen, teknoloji mühendislik ve matematik disiplin alanlarının entegrasyonunu sağlayarak bütünleştirici yapısıyla bireylerin 21. yüzyıl becerilerinin gelişmesini, bu disiplin alanlarına eğilimlerinin artmasını ve bu alanlara ilişkin kariyer yönelimlerinin oluşmasını amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, STEM uygulamalarının ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin 21. yüzyıl becerilerine, STEM'e ilişkin tutumlarına ve STEM alanlarındaki mesleklere yönelik ilgilerine etkisini ve bu etkiye ilişkin öğrencilerin STEM hakkındaki düşüncelerini incelemektir. Çalışmada, karma yöntem araştırma desenlerinden sıralı açıklayıcı desen kullanılmıştır. Çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Muğla İli Milas İlçesi'nde yer alan bir ilkokulda 4. sınıfta okuyan 34 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın nicel boyutunda tek gruplu deneysel desen, nitel boyutunda ise betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak;“Çok Boyutlu 21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği”,“STEM Tutum Ölçeği”,“STEM Mesleklerine Yönelik İlgi Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen nicel verileri analiz etmek için bağımlı t-testi, nitel verileri analiz etmek için ise betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar STEM eğitimi uygulamalarının ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin 21. yüzyıl becerilerini, STEM'e ilişkin tutumlarını, STEM meslek alanlarına yönelik ilgilerini ve STEM'e yönelik düşüncelerini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
With the occurrence of international integration in 21st century, progress and alteration in economics, technology, defense industry has started to gain importance day by day. These advances caused the increase of investments towards engineering and technology fields by hiking the rivalry between countries. This competitive environment led by globalization obtained an important place in individuals' acquiring 21st century skills and gaining competence in the disciplines of science, technology, engineering and mathematics by ensuring the implementation of reforms in education. Accordingly, as a new approach, STEM education has emerged. STEM education aims the development of 21st century skills by arranging the integration of science, technology, engineering and mathematics fields thanks to its holistic structure, enhancement of tendency to these areas of discipline and emergence of career orientations related to these fields. The aim of this study is to examine the effects of STEM practices on the 21st century skills of primary school 4th grade students, their attitudes towards STEM, their interests in STEM fields and the students' thoughts on STEM regarding this effect. In the study, sequential descriptive pattern, one of the mixed method research designs was used. The study group consists of 34 students studying in 4th grade in a primary school in Milas District of Muğla Province in the 2020-2021 academic year. One group experimental design was used in the quantitative extent of the study, and descriptive analysis technique was used qualitative extent. As data collection tools;“Multidimensional 21st Century Skills Scale”,“STEM Attitude Scale”,“Interest Scale Regarding STEM Professions”and“Semi-Structured Interview Form”which is developed by the researcher were used. To analyze the quantitative data obtained in the study, paired t-test was used; and to analyze the qualitative data, descriptive analysis technique was used. The results showed that STEM education practices positively affected primary school 4th grade students' 21st century skills, STEM attitudes, their interests in STEM professions and their thoughts on STEM.