The discursive production of urban temporalities: A Foucauldian critical discourse analysis of the Lyari Expressway, Karachi
Kent zamansallıklarının söylemsel üretimi: Karaçi, Lyari Expressway'nın Foucaultcu eleştirel söylem analizi
  1. Tez No: 743408
  2. Yazar: ADAM ABDULLAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANLI ATAÖV DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Foucaultcu Eleştirel Söylem Analizi, söylemsel üretim, Hakikat Rejimi, konu oluşumu, multiskalar olarak zaman, zamansallik kentsel özne, Foucauldian Critical Discourse Analysis, discursive production, Regime of Truth, subject formation, time as multiscalar, temporal urban subject
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 343
Özet
Nitel çalışma, kentsel alan içinde zamanın kavramsallaştırılmasına eleştirel bir bakış sunar. Araştırma, planlamacıların, sivil toplum üyelerinin ve etkilenenlerin Karaçi'deki Lyari Otoyolu projesi (2001 öncesi ila 2022) ile ilgili rolleri ve deneyimlerine ilişkin söylemlerinin bir Foucaultcu Eleştirel Söylem Analizini (CDA) üstleniyor. İki temel Foucaultcu kavram aracılığıyla söylemsel üretim sürecini araştırıyor: hakikat rejimi ve özne oluşumu. Çalışmadan ortaya çıkan temalar, hakikatin kentsel rejimi içinde çok ölçekli olarak zamanın ve kentsel öznenin oluşumunun temelde zamansal olarak önemini göstermektedir. Çeşitli aktör gruplarının söylemlerindeki yakınlaşmalar ve farklılıklar, zamanın kentsel alanda nasıl gözlemlendiğini, kaydedildiğini, iletildiğini ve müzakere edildiğini ve zamansal olarak avantajlı ve dezavantajlı kentsel özneler arasındaki farklılaşmaları gösterir. Araştırma, bu öğrenmelerin, Küresel Güney'de geçici olarak kapsayıcı ve duyarlı planlama gündemlerinin yürütülmesinin yanı sıra kentsel planlama teori ve pratiğine nasıl katkıda bulunabileceğini öne sürüyor.
Özet (Çeviri)
This qualitative study presents a critical view on conceptualizing time within the urban domain. The research undertakes a Foucauldian Critical Discourse Analysis (CDA) of the discourses of planners, civil society members, and affectees on their roles and experiences regarding the Lyari Expressway project (pre-2001 to 2022) in Karachi. It explores the process of discursive production through two key Foucauldian concepts: the regime of truth, and subject formation. The themes emerging from the study indicate the significance of time as multiscalar within the urban regime of truth, and the formation of the urban subject as fundamentally temporal. The convergences and divergences in the discourses of various actor groups indicate how time is observed, recorded, communicated, and negotiated within the urban realm, and the differentiations between temporally advantaged and disadvantaged urban subjects. The research suggests how these learnings can contribute to urban planning theory and practice, as well as the execution of temporally inclusive and sensitized planning agendas in the Global South.