COVID-19 salgınının hemşirelerin çalışma yaşam kaliteleri üzerine yansımaları: Nitel bir araştırma
The reflections of the Covid-19 output on the quality of work life of the nurses: A qualitative research
  1. Tez No: 743650
  2. Yazar: KERİM YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MURAT ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: COVİD-19, Salgın, Çalışma Yaşam Kalitesi, Hemşire, COVID-19, Pandemic, Quality of Work Life, Nurse
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, COVİD-19 biriminde görev alan hemşirelerin çalışma yaşam kalitelerini açıklamak amaçlanmıştır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve Türkiye'nin çeşitli illerinde görev yapan toplam 20 hemşire araştırmaya dâhil edilmiştir. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamında MAXQDA-2020 nitel veri analizi programı aracılığı ile önce kodlanmış, sonra kodlar kategorize haline getirilerek ve analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen başlıca sonuçlar şu şekildedir; hemşireler, bulaş riskine karşı ailelerine karşı mesafeli kalmış aynı zamanda sosyal ortamlardan da kendilerini soyutlamıştır. Salgın sürecinde, hemşireler, malzeme konusunda (maske, tulum vb.) eksiklikler yaşamıştır. Ayrıca salgın sürecinde, yönetim ile ilişkiler konusunda çeşitli değişimler olmuş ve bir takım çatışmalar yaşanmıştır. Çalışma temposunun artması ile hemşirelerin iş yoğunluğu, nöbet sıklıkları ve iş yükü artmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to explain the working life quality of nurses working in the COVID-19 unit. In the study, qualitative research method was used and a total of 20 nurses working in various provinces of Turkey were included in the study. The obtained data were first coded in the computer environment through the MAXQDA-2020 qualitative data analysis program, then the codes were categorized and analyzed. The main results obtained from the research are as follows; nurses have kept a distance from their families against the risk of contamination and at the same time isolated themselves from social environments. During the epidemic, nurses experienced deficiencies in materials (mask, overalls, etc.). In addition, during the epidemic process, there have been various changes in relations with the administration and some conflicts have occurred. With the increase in working tempo, the workload, frequency of shifts and workload of nurses increased.