Beden eğitimi ve oyun dersi uygulamalarına ilişkin paydaş görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of stakeholder opinions on physical education and game lesson practices
- Tez No: 743894
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK YALIZ SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve oyun dersi, Sınıf öğretmeni, Okul yöneticisi, Veli, Pysical education and game lesson, Classroom teacher, School administrator, Parents
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada beden eğitimi ve oyun dersi öğretim programı ve uygulamalarına ilişkin sınıf öğretmenleri, veliler ve okul yöneticilerinin görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında, Eskişehir'de çeşitli ilkokul kurumlarındaki 7 sınıf öğretmeni, 3 yönetici ve 3 veli olmak üzere 13 kişilik bir çalışma grubu ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada derinlemesine bilgi edinmek amacıyla, nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından literatür desteği ile hazırlanmış olan görüşme formları ile toplanmıştır. Elde edilen veriler yazıya aktarılıp, betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır, sorulara verilen cevaplardan örneklere sık sık yer verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, genel olarak beden eğitimi ve oyun dersine sözde verilen önemle uygulamada verilen değer arasında çelişkiler bulunmaktadır. Dersin gerektirdiği şekilde yapıldığında öğrencinin çok yönlü gelişimine katkı sağladığı görülmüştür. Beden eğitimi ve oyun dersi uygulamalarındaki sorunların farkına varılıp, gerekli önlemleri almak açısından araştırma önem taşımaktadır. Karşılaşılan sorunların çözümünde hizmet içi eğitimlerin yaygınlaştırılması, eğitim programlarının gözden geçirilmesi ve paydaşların iş birliğinin sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the opinions of class teachers, parents and school administrators about the physical education and game lesson curriculum and its applications and to identify the problems encountered in the application of the lesson. The research was carried out on a study group of 13 people, including 7 classroom teachers, 3 administrators and 3 parents, in various primary school institutions in Eskişehir in the 2021-2022 academic year. In the research, interview technique, one of the qualitative research methods, was used in order to obtain comprehensive information. The data of the study were collected by the interview forms prepared by the researcher with the support of the literature. The data obtained were written down, the descriptive analysis technique was used, and citations from the answers given to the questions were frequently included. According to the results of the research, there are contradictions between the nominal importance given to physical education and game lessons in general and the value given in practice. It has been observed that when it is done as required by the course, it contributes to the multi-faceted development of the student. Research is important in terms of recognizing the problems in physical education and game lesson practices and taking the necessary precautions. It is recommended to disseminate in-service trainings, review training programs and ensure the cooperation of stakeholders in solving the problems encountered.