Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yaratıcı drama kullanımı üzerine öğretmen tutumlarının incelenmesi
Investigation of teacher's attitudes toward the use of creative drama in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 744071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH BOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, öğretmen tutumu, Creative drama, teaching Turkish to foreigners, teacher attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırma, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yaratıcı drama kullanımı üzerine öğretmen tutumlarının incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 öğretim yılında çeşitli illerdeki TÖMER merkezleri, MEB, PİKTES, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı ve özel kurumlarda yabancı dil olarak Türkçe öğreten 144 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli ile desenlenmiştir. Bu çalışmada veriler, Gülbahar ve Saylan (2019) tarafından geliştirilen“Yaratıcı Drama Yönteminin Etkisi ile İlgili Tutum Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Bilgi Formu”aracılığı ile elde edilmiştir. Toplanan verilerin analiz edilmesi ve yorumlanması için SPSS21 paket programı kullanılmıştır. Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde yaratıcı drama kullanımı üzerine tutumlarının düzeylerini belirlemek ve tutumlarını çeşitli değişkenler açısından incelemek için parametrik testler grubunda bulunan t- testi ve tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara bakıldığında yabancı dil olarak Türkçe öğretmenlerinin ölçeğin genelinden aldıkları ortalama puanlara göre incelendiğinde yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yaratıcı drama kullanımı üzerine tutumlarının“yüksek”düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yaratıcı drama kullanımı üzerine öğretmenlerin demografik bilgileri arasındaki ilişkiye bakıldığında ise cinsiyet, eğitim düzeyi, mezun olunan bölüm, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi sertifikasının olup-olmama durumu, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi üzerine drama eğitimi alıp-almama durumu, yaratıcı drama eğitimi aldıkları kurum arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki yokken, mesleki deneyim, çalışılan kurum, yabancı dil olarak Türkçeyi yaratıcı drama yöntemiyle öğretme durumu gibi değişkenlere göre ise istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Bu bulgular ışığında araştırmanın sonuçları dikkate alınarak çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine teachers' attitudes on using creative drama in teaching Turkish as a foreign language. The study group of the research consists of 144 teachers teaching Turkish as a foreign language, working in TÖMER centers, MEB, PİKTES, Yunus Emre Institute, Maarif Foundation, and private institutions in Istanbul and various provinces in the 2021-2022 academic year. The research was designed with the screening model, one of the quantitative research methods. In this study, the data were obtained through the“Attitude Scale Regarding the Effect of Creative Drama Method”developed by Gülbahar and Saylan (2019) and the demographic information form prepared by the researcher to determine the attitudes of teachers teaching Turkish as a foreign language towards the creative drama method. The SPSS 21 program serves to analyze and interpret the data collected. The t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) in the group of parametric tests were used to determine the levels of their attitudes towards the use of creative drama in teaching Turkish as a foreign language and examine their perspectives on various variables. When the findings obtained in this context are concerned, it is seen that people who teach Turkish as a foreign language have a high level of attitude in terms of the effect of the teaching and learning process on creative drama and the scores they get from its sub-factors. When the relationship between teachers' attitude scores and variables is examined, there is no relationship between gender, education level, or department graduated. Likewise, having a Turkish teaching certificate as a foreign language, taking drama lessons, teaching Turkish as a foreign language, and the institution where they are trained in creative drama does not affect this. However, there is a significant difference according to the variables such as professional experience, working institution, and teaching Turkish as a foreign language with the creative drama method. In the light of these findings, various suggestions were presented considering the research results.