İşe adanmışlık ve bireysel iş performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between work engagement and individual job performance
  1. Tez No: 744146
  2. Yazar: CEREN TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM METİN ORTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşe Adanmışlık, Bireysel İş Performansı, Görev Performansı, Bağlamsal Performans, Çalışanlar, Work Engagement, Individual Job Performance, Task Performance, Contextual Performance, Employees
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bireysel iş performansı, bireylerin hedeflere ulaşmada sergilemiş olduğu verimlilik ve etkinliktir. Örgütün başarılı olabilmesi çalışanların performanslarına bağlıdır. Dolayısıyla, bireysel iş performansını belirleyen etmenlerin ortaya çıkarılması önem arz eder. İşe adanmışlık, çalışanların işine karşı geliştirmiş olduğu süreklilik hali olan ruhsal durumdur. Bu pozitif durum çalışanların işine karşı yüksek bir enerji ve özveri duymalarını sağlamakta ve çalışanın işe katılım göstermesinde etkili olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, işe adanmışlık ve bireysel iş performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya özel bir şirkette görev yapan 335 çalışan katılmıştır. Araştırmanın verisi anket yöntemi ile toplanmıştır. Katılımcılar demografik bilgiler, işe adanmışlık, görev ve bağlamsal performansı ölçen maddelerin yer aldığı anketi çevrimiçi olarak doldurmuştur. Korelasyon analizi sonuçları, çalışanlarının işe adanmışlık ile iş performansı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Buna göre, çalışanların işe adanmışlığı arttıkça, görev ve bağlamsal performansları da artmaktadır. Regresyon analizi sonucunda da işe adanmışlığın, görev ve bağlamsal performansı pozitif yönde yordadığı bulunmuştur. Elde edilen bulgular doğrultusunda değerlendirmeler yapılmış ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Job performance is the productivity and efficiency that individuals display. The success of the organization depends on the employee's performance. Therefore, it is crucial to identify the factors that influence individual job performance. Work engagement is a positive mental state that employees develop toward their job. This positive state enables employees to show energy and devotion to their jobs and thus, contributes to their participation at work. The purpose of this study is to examine the relationship between work engagement and individual job performance. A total of 335 individuals working in a private company participated in the study. The data were collected through survey method. The participants filled out an online questionnaire consisting of items that assess demographic information, work engagement, task performance and contextual performance. The results of correlation analysis showed that there is a positive association between work engagement and individual job performance. That is, as the employee's level of engagement increases, their task performance and contextual performance also increase. The results of regression analysis are also showed that work engagement positively predicts task performance and contextual performance. Finally, the findings of the study are evaluated and recommendations for scholars are provided.