Yoğun bakım ünitesindeki sepsis hastalarında interlökin 37 ve interlökin 38 düzeylerinin prognoz ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship of interleukin 37 and interleukin 38 levels with prognosis in sepsis patients in the icu
- Tez No: 744404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ERKAN SAYAN, DOÇ. DR. ALİ ASAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: interlökin-37, interlökin-38, sepsis tanısı, sepsiste prognoz, yoğun bakım ünitesi, intensive care unit, interleukin-37, interleukin- 38, diagnosis of sepsis, prognosis of sepsis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Sepsis, yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Sepsisin tanısı, tedavi takibi ve prognoz tayininde kullanılacak biyomarkerlar araştırılmaktadır ancak güvenilir bir marker bulunamamıştır. Amacımız; YBÜ'deki sepsis hastalarında IL-37, IL-38 düzeylerinin tanısal ve pronostik değerini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Prospektif gözlemsel çalışmamıza 01.04.2021-01.03.2022 tarihleri arasında, YBÜ'de yatış süresi 24 saatten uzun, 18 yaş üstü, sepsis grubunda (Grup S) 25, kontrol grubunda (Grup K) 25 olmak üzere toplam 50 hasta dahil edildi. Hastaların YBÜ yatışındaki Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi II skorları (APACHE II), çalışma günü Sepsis İlişkili Organ Yetmezliği Değerlendirmesi (SOFA) skorları, Glasgow Koma Skorları (GKS), vital bulguları, PaO2/FiO2 oranları, mekanik ventilasyon ve vazopressör gereksinimleri, YBÜ'de yatış süreleri kaydedildi. Grup S'deki hastaların sepsis tanısı aldıkları gün (1.ölçüm) ve 7. Gün (2.ölçüm); Grup K'deki hastaların çalışma günü C-Reaktif Protein (CRP), prokalsitonin (PCT) ve interlökin-6 (IL-6), İnterlökin 37 (IL-37) ve interlökin 38 (IL-38) değerleri kaydedildi. 28 ve 90 günlük mortaliteleri değerlendirildi. Bulgular: Grup S'de 28 günlük mortalite anlamlı yüksek bulundu (p=0,039). 90 günlük mortalitede anlamlı fark yoktu. IL-37 ve IL-38; Grup S'de daha düşüktü ancak bu fark anlamlı değildi. IL-6, PCT ve CRP değerleri Grup S'de anlamlı yüksek saptandı. Grup S'deki hastaların; ardışık IL-37, IL-38 ölçümlerinde artış gözlemlense de istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. IL-6 değerlerinde ise anlamlı düşüş saptandı (p=0,034). Grup S'de 28 günlük takipte, ölen hastaların IL-6 değerleri anlamlı yüksek saptandı. Diğer belirteçlerde anlamlı farklılık bulunmadı. IL-37 ve IL-38 düzeyleri arasında pozitif yönde kolerasyon saptandı. CRP düzeyleriyle hem IL-6 hem PCT düzeyleri arasında pozitif yönde kolerasyon saptandı. IL-6 değeri, her iki grup için ayırt edici özelliğe sahipti (Eşik değer: 60 pg/ml, Duyarlılık: %77,27 Seçicilik: %87,50). Sonuç: IL-37, IL-38 düzeylerinin sepsis tanısı, prognoz tayininde rutin kullanılması için yeterli kanıt bulunamadı. IL-37 ile IL-38 arasında pozitif yönde kolerasyon olduğu ancak bunların PCT, CRP, IL-6 ile kolerasyon göstermediği belirlendi. Sepsiste IL-37 ve IL-38'le ilgili geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Sepsis is one of the leading causes of death in the intensive care unit (ICU). Biomarkers to be used in the diagnosis, treatment follow-up and prognosis of sepsis are being investigated, but no reliable marker has been found. Our aim; is to investigate the diagnostic and prognostic value of IL-37, IL-38 levels in sepsis patients in the ICU. Materials- methods: A total of 50 patients 25 in the sepsis group (Group S) and 25 in the control group (Group K) were included in our prospective observational study, between 01.04.2021 and 01.03.2022, with a length of stay in the ICU longer than 24 hours, over the age of 18. Acute Physiology and Chronic Health Assessment II scores (APACHE II), study-day Sepsis-Related Organ Failure Assessment (SOFA) scores, Glasgow Coma Scores (GCS), vital signs, PaO2/FiO2 ratios, mechanical ventilation and vasopressor requirements, ICU the length of stay were recorded. The values CRP, PCT, IL-6, IL-37 and IL-38 were recorded on the first day of the diagnosis of sepsis (1st measurement) and the 7th day (2nd measurement) in groups S and the study day in group K. The mortality of 28 and 90 days were evaluated. Results: The 28-day mortality was significantly higher in Group S (p=0.039). There was no significant difference in 90-day mortality. IL-37 and IL-38; values were lower in Group S, but this difference was not significant. IL-6, PCT and CRP values were found to be significantly higher in Group S. The patients in Group S; although an increase was observed in consecutive IL-37, IL-38 measurements of, no statistically significant difference was found. But a significant decrease was found in IL-6 values (p=0.034). In group, on the 28 days of follow-up IL-6 values of the patients who died were significant higher, but there were no significant difference in other biomarkers. A positive correlation was found between IL-37 and IL-38 levels. Another positive correlations were found between CRP levels and both IL-6 and PCT levels. For both groups, the value of IL-6 has distinctive feature (cut off: 60 pg/ml, Sensitivity: %77,27 Selectivity: %87,50). Conclusion: There was not enough evidence for the routine use of IL-37, IL-38 levels in the diagnosis of sepsis and determination of prognosis. It was determined that there was a positive correlation between IL-37 and IL-38, but they did not show any correlation with PCT, CRP, IL-6. More comprehensive studies are needed for IL-37 and IL-38 in sepsis.