Türkiye Futbol Süper Ligi'nde yer alan üç büyük kulübün sosyal medya aracılığıyla biçimsel ve içeriksel dönüşümü
Formal and content transformation of the three big clubs in the Turkish Football Super League through social media
  1. Tez No: 744762
  2. Yazar: SİNAN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN NECATİ BÜYÜKBAYKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Spor, İletişim Bilimleri, Journalism, Sports, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Sosyal Medya, Etkileşim, Taraftar, Gazeteci, Football, Social Media, Interaction, fan, Journalist
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, sosyal medyanın spor sektörünü özellikle kulüpleri ne yönde etkilediğini, sektörün önde gelen isimlerinin görüşleri ile incelemektir. Günümüz dünyasında hızlı yaşam ve tüketim kültürü gündelik ihtiyaçları da değiştirmektedir. Teknolojinin hızlı gelişimi ile internetin hem hızı hem de kullanım alanı oldukça genişlemiştir. Sosyal alanlardan, iş hayatına kadar alışkanlıklar ve iş yapma biçimlerinin çoğu değişikliğe uğramıştır. Bu değişiklikler hayatımıza sosyal medya gibi birçok yeni kavramın girmesini de sağlamıştır. Sosyal medya, sürekli güncellenebilmesi, çoklu kullanıma açık olması, sanal paylaşıma olanak tanıması vb. açılardan en ideal mecralardan biri olarak kendini göstermektedir. Günümüzün en popüler marka ve yıldızlarını içinde barındıran spor sektörü de bu değişime uzak kalmamış, sosyal medyanın gücünü fark edip, kişisel sayfalarını birer kişisel markalama aracı olarak kullanmaya başlamışlardır. Araştırma saha çalışması ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüpleri dâhil edilmiştir. Çalışmada araştırmacı tarafından oluşturulan soru formu kullanılmıştır. Bu amaçla çalışma nitel araştırma yaklaşımlarından olgu bilim deseniyle tasarlanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilmiş yarı yapılandırılmış 11 sorudan oluşan görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örneklem yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme tercih edilmiştir. Örneklem grubu, spor sektöründe çalışmakta olan, kariyer sahibi ve gönüllü bireylerle sınırlandırılmıştır. Elde edilen veriler MAXQDO 2022 programı kullanılarak içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak sosyal medyanın kulüplere etkileşim, hız, maddi gelir, geniş kitlelere ulaşma, kulübe yönelik algıları yönlendirmede etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak uzman kişilerin elinde olmayan sosyal medya hesaplarının sıkıntılara neden olabileceği, asılsız ve objektif olmayan haberlerin sunulduğu, yorumlarda sınır olmaması sebebiyle ciddi sorunlar ve taraftar baskısı altında kalma gibi dezavantajlara neden olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine how social media affects the sports sector, especially the clubs, with the views of the leading names of the sector. In today's world, fast life and consumption culture also change daily needs. With the rapid development of technology, both the speed and usage area of the internet has expanded considerably. Most of the habits and ways of doing business, from social areas to business life, have undergone changes. These changes have also enabled many new concepts such as social media to enter our lives. Social media, being constantly updated, open to multiple uses, enabling virtual sharing, etc. It presents itself as one of the most ideal channels in terms of the sports industry, which includes today's most popular brands and stars, did not stay away from this change, they realized the power of social media and started to use their personal pages as a personal branding tool. The research was carried out with fieldwork. Galatasaray, Beşiktaş and Fenerbahçe clubs were included in the study. In the study, a question form created by the researcher was used. For this purpose, the study was designed with the phenomenology pattern, which is one of the qualitative research approaches. As a data collection tool in the study, a semi-structured interview form consisting of 11 questions developed by the researcher was used. In the determination of the study group, easily accessible sampling was preferred among the purposeful sampling methods. The sample group was limited to individuals working in the sports sector, having a career and volunteering. The obtained data were evaluated by content analysis using the MAXQDO 2022 program. As a result, it has been concluded that social media is effective in interaction, speed, financial income, reaching large audiences, and directing perceptions about the club. However, it has been found that social media accounts that are not in the hands of experts can cause problems, unfounded and non-objective news are presented, serious problems and disadvantages such as being under pressure from fans because there is no limit in comments.