Exploring the effects of art-based practices and processes with refugee clients: A qualitative investigation through the experiences of mental health professionals
Mülteci danışanlarla çalışırken sanat temelli uygulamaların etkilerinin ve süreçlerinin araştırılması: Ruh sağlığı çalışanlarının gözünden nitel bir araştırma
  1. Tez No: 744879
  2. Yazar: YEŞİM AYŞEGÜL YENİAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANIL ÖZGE ÜSTÜNEL BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mültecilerle sanat temelli uygulamalar, zorunlu göç, yerleşebilme ve uyum, ruh sağlığı çalışanları, tematik analiz, Art-based practices with refugees, forced migration, resettlement and readjustment, mental health professionals, thematic analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Mülteciler, yeniden yerleşim ve uyum süreçlerinde, travmayla baş etmenin yanı sıra, kültürel etkileşimden doğan farklı stres faktörlerini de deneyimlemektedir. Bütün bunların eş zamanlı birikimi ruh sağlığı alanında ve psiko-sosyal alanda farklı ihtiyaçların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu bağlamda, sanat temelli uygulamaların mülteci danışanlarla çalışmak için etkili ve faydalı olduğu görülmüştür. Sanat temelli uygulamaların mültecilik deneyimlerine ilişkin etkileri farklı yönlerden ele alınarak pek çok araştırmaya konu olmuş olsa da, ruh sağlığı çalışanlarının deneyimlerini ve gözlemlerini inceleyen nitel araştırmalara ilişkin literatür sınırlıdır. Bu bakımdan, ruh sağlığı uzmanlarının, sanat temelli süreçlerin mültecilerin farklı ruhsal ve psiko-sosyal ihtiyaçları ile nasıl çalıştığı konusunda daha fazla bilgi ve kaynak elde etmekten yararlanabilecekleri düşünülmektedir. Bu çalışma, sanat temelli uygulamalar kullanarak mülteci danışanlarla çalışan ruh sağlığı uzmanlarının gözlemlerini ve deneyimlerini incelemektedir. Çalışmanın temel soruları, ruh sağlığı çalışanlarının gözünden sanat temelli uygulamaların mülteci danışanlar üzerindeki etkileri ve bu uygulamaların mülteci danışanların ülkeye yerleşme ve uyum süreçlerine nasıl yardımcı olduğu üzerine kurulmuştur. Çalışma sırasında, Türkiye'deki mülteci danışanlarıyla sanat temelli uygulamaları kullanan on bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşülmüştür. Veriler, nitel araştırma çerçevesinde MAXQDA 2022 kullanılarak tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda üç ana temaya ulaşılmıştır: a) geride bırakılan hayatın anlamlandırılması, b) yeni bir yaşam inşa etmek ve c) köklerini büyütmek. Çalışmanın sonucunda ulaşılan bulguların, bu alanda çalışan ruh sağlığı profesyonellerine kaynak teşkil edeceği ve gelecekteki çalışmalara temel oluşturacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Refugees experience various acculturation stresses during their resettlement processes besides coping with trauma which constitutes a wide range of psychosocial and mental health needs. In this respect, art-based practices are found to be effective to work with refugees. Although the effectiveness of art-based practices in relation to the refugee experience has been subjected to research focusing on its different aspects, literature on the qualitative approaches which investigate the observations and experiences through the lens of mental health professionals is limited. In this regard, mental health professionals may benefit to get more insight and resources regarding how art-based processes correspond to the different psychosocial and mental needs of refugees. The present study investigates the observations of mental health professionals who work with refugee clients using art-based practices. The central questions of the study are what impacts art-based practices have on refugees and how art therapy techniques help refugee clients' processes of resettlement and readjustment to the country through the lens of mental health professionals. During the study, eleven mental health professionals who use art-based practices with their refugee clients in Turkey were interviewed. The data were analyzed with thematic analysis by using MAXQDA 2022 within the qualitative research frame. Results of the research revealed three main themes: a) making sense of the life behind, b) building a new life, and c) growing roots. The results of this study are thought to become a resource for the mental health professionals in the field and create a path for future studies.