Çağdaş çocuk edebiyatı metinlerinin okunmasında 21. yüzyıl becerilerini temel alan öğrenme öğretme süreçlerinin geliştirilmesi
Developing learning-teaching processes based on 21st century skills in reading contemporary children's literature texts
  1. Tez No: 745037
  2. Yazar: DUYGU AYDIN GÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN DİLİDÜZGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Eğitimi, Çağdaş Çocuk Edebiyatı, 21. Yüzyıl Becerileri, Öğrenme Öğretme Süreçleri, Turkish Education, Contemporary Children's Literature, 21st Century Skills, Learning and Teaching Processes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Çağdaş çocuk edebiyatı metinlerinin okunmasında 21. yüzyıl becerilerini temel alan öğrenme öğretme süreçlerinin geliştirilmesini hedefleyen çalışmada çok aşamalı karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın 1. aşamasından 5. sınıf Türkçe derslerinde çağdaş çocuk edebiyatı metinlerinin okunmasında 21. yüzyıl becerilerini temel alan öğrenme öğretme süreçlerinin ölçünleri“21. yüzyıl becerileri”,“kazanımlar”,“metinlerin özellikleri”,“yöntem teknikler”,“öğrenme ortamı”,“araçlar”,“değerlendirme”boyutlarıyla alan uzmanları tarafından belirlenmiştir. Birinci aşamada veriler delphi yöntemi kullanılarak üç oturumda toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel istatistikler kullanılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında belirlenen ölçünlere göre oluşturulan örnek öğrenme öğretme süreçleri Türkçe öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirilmiştir. Veriler odak grup görüşmesiyle toplanmış olup verilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın birinci aşamasında uzmanlar en fazla 21. yüzyıl becerilerinden yaratıcılık, eleştirel düşünme, iletişim, sosyal ve kültürel becerilerin çağdaş çocuk edebiyatı metinlerini okuma öğrenme öğretme sürecinde yer alması gerektiğini belirtmişlerdir. Kazanımlar temasında 47, metinlerin özellikleri temasında 29, yöntem ve teknikler temasında 27, öğrenme ortamı temasında 27, araçlar temasında 19, ölçme değerlendirme yöntem ve teknikleri temasında 12 farklı ölçün ortaya çıkmıştır. Belirlenen ölçünler doğrultusunda 5E öğretim modeli kullanılarak örnek öğrenme öğretme süreçleri geliştirilmiştir. Türkçe öğretmenlerinin görüşlerine göre geliştirilen öğrenme öğretme süreçleri öğrenci merkezli, özgün, yenilikçi, beceri odaklı, nitelikli çağdaş çocuk edebiyatı metinlerinin kullanıldığı özellikler göstermektedir. Ayrıca öğretmen görüşlerine göre öğrencilerin yaratıcılıklarının, ana dilde iletişim becerilerinin, eleştirel düşünme becerilerinin, sosyal ve kültürel becerilerinin geliştirilmesinde etkili olacağı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aiming to develop learning and teaching processes based on 21st century skills in reading contemporary children's literature texts, this study adopted a multi-phase mixed methods design. In the first phase of the study, the standards of learning-teaching processes based on 21st century skills in reading contemporary children's literature texts in 5th grade Turkish lessons were identified by experts in the field considering the aspects of“21st century skills”,“outcomes”,“characteristics of texts”,“methods and techniques”,“learning environment”,“tools”,“assessment”. Data were collected in 3 sessions using the Delphi method in the first phase. Content analysis and descriptive statistics were used in the analysis of the data. In the second phase of the study, sample learning-teaching processes that were created based on the standards determined by the experts were evaluated according to the views of Turkish teachers. Data were collected through focus group interviews, and content analysis was performed to analyze the data. The experts stated in the first phase of the study that creativity, critical thinking, communication, social and cultural skills, which are among 21st century skills, should be included in the process of reading and learning-teaching contemporary children's literature texts. Forty-seven different standards emerged in theme of outcomes; 29 in the theme of characteristics of texts; 27 in the theme of learning environment; 19 in the theme of tools; and 12 in the themes of assessment and methods and techniques. The researcher developed learning-teaching processes using the 5E teaching model in line with the determined standards. The learning-teaching processes developed according to the views of Turkish teachers show features in which student-centered, original, innovative, skill-oriented and qualified contemporary children's literature texts are used. It is also concluded that these will be effective in the development of students' creativity, communication skills in their mother tongue, critical thinking skills, social and cultural skills.