Üniversite öğrencilerinin öğretmen subaylık kariyerine bakış açılarının prososyallik ve mükemmeliyetçilik açısından incelenmesi
Research of universty students perspectives on learning development officer career in terms of prosociality and perfectionism
  1. Tez No: 745086
  2. Yazar: BATURHAN ALİŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: öğretmen subay, prososyallik, mükemmeliyetçilik, kariyer, instructor officer, prosociality, perfectionism, career
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, lisans eğitimine devam etmekte olan ve Personel Temin Daire Başkanlığı tarafından ilan edilen öğretmen subay olabilecek kişilerin öğretmen subaylık kariyerine bakış açılarının prososyallik ve mükemmeliyetçilik açısından incelenmesine yöneliktir. Çalışmaya 180 kadın ve 85 erkek olmak üzere toplamda 265 kişi katılmıştır. Öğrencilere; Kişisel Bilgi Formu, Öğretmen Subay Olmaya Yönelik Görüşler, Yetişkin Prososyallik Ölçeği ve Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmanın verileri SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Öğretmen Subay Olmaya Yönelik Görüşleri İnceleyen Soruların sosyodemografik değişkenlerle analizleri için t Testi ve ANOVA kullanılmıştır. Öğretmen Subay Olmaya Yönelik Görüşler, Yetişkin Prososyallik ve Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçekleri arasında korelasyonel ilişkiye bakılmıştır. Verilerin dağılımı normal olmadığı için Spearman yöntemiyle analiz edilmiş ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Elde edilen veri sonuçları kuramsal bilgilerle tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine perspectives of undergraduate students, attending to departments whose graduates counted as elligible to be employed in the military based on the annual announcements by the Personnel Supply Department, on Instructor Officers career in relation to prosociality and perfectionism. Consisting of 180 women and 85 men, in total 265 undergraduate students participated in the study.“Personal Information Form”,“Views on Being a Instructor Officer”,“Adult Prosociality Scale”and“Multidimensional Perfectionism Scale”were applied to the participants. The data were analyzed by the SPSS 22.0 software. T-Test and ANOVA were utilized to analyze the questions examining the opinions on being a Instructor Officer with sociodemographic variables. Since the distribution of the data was not normal, the correlations between“Views of Being a a Instructor Officers”,“Adult Prosociality”and“Multidimensional Perfectionism Scales”analyzed by Spearman's method, and as a result, significant relationships were detected. The findings discussed in the light of theoretical information.