University students' perceptions of rubric-referenced peer and teacher feedback on EFL writing
Üniversite öğrencilerinin İngilizceyi yabancı dil olarak yazma konusunda değerlendirme listesi referanslı akran ve öğretmen geribildirimi algıları
  1. Tez No: 897958
  2. Yazar: BÜŞRA ANKIT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Akran Geri Bildirimi, Öğretmen Geri Bildirimi, Öz-yeterlik, Rubrik, Yabancı Dil Olarak İngilizce Yazma, Efl Writing, Peer Feedback, Rubric, Self-Efficacy, Teacher Feedback
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin yabancı dil olarak İngilizce yazma derslerinde rubrik temelli akran ve öğretmen geri bildirimlerine ilişkin algılarını bulmak ve tartışmaktır. Bu çalışma ayrıca İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin paragraf yazma konusundaki öz yeterliklerini, akran ve öğretmen geri bildirim uygulamasında rubrik kullanımına dair görüşlerini ortaya koymaktadır. Bu amaç doğrultusunda beş ana araştırma sorusu ele alınmıştır. Çalışmada nicel veriler, katılımcılara kursun başında ve sonunda uygulanan anketler aracılığıyla toplanmıştır. Geri bildirim anketlerinden elde edilen nicel veriler, altmış üç Türk öğrenciden, öz yeterlik verileri ise elli beş Türk öğrenciden oluşmaktadır. Nitel veriler, yansıtıcı deneme ve mülakatlardan oluşmaktadır. Her ikisi de çalışmanın sonunda gerçekleştirilmiştir. Altmış dört Türk öğrencinin yansıtıcı denemeleri ve yirmi mülakatın sonuçları dikkate alınmıştır. Anketlerden toplanan bilgiler, Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (SPSS) versiyon 22 kullanılarak işlenmiş ve analiz için hem betimsel hem de çıkarımsal istatistiksel yöntemler uygulanmıştır. Anketler arasındaki farkı görmek için, geri bildirim ve öz-yeterlik verilerine bağımlı örneklem t-Testi uygulanmıştır. Bu iki anket arasındaki korelasyonu incelemek için Pearson korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Bu çalışmada hem yansıtıcı denemelerin hem de mülakat transkriptlerinin nitel analizi, Wang (2014) temelli bir başlangıç kodlama şeması ile yönlendirilmiştir. Nitel verilerin bulguları, rubrik temelli akran geri bildirim sürecinin, öğrencilerin yazma becerilerinin çeşitli yönlerinde önemli gelişmelere yol açtığını, ancak öğretmen geri bildirimi açısından önemli bir gelişme bulunmadığını ortaya koymuştur. Bu bulgular, rubrik temelli eğitim programının öğrencilerin İngilizce yazma becerilerine yönelik öz-yeterlik algılarını artırmada belirgin bir etkiye sahip olmadığını göstermektedir. Nitel bulgular, akran geri bildirim algılarının paragraf revizyonunda dört faktörden etkilendiğini göstermektedir: (1) Öğrencilerin akran geri bildirim uygulamasına yönelik tutumları; (2) Öğrencilerin sınırlı İngilizce yeterliliği; (3) Öğrencilerin verilen paragraf konularına dair bilgisi; (4) Öğrencilerin nesnellikle ilgili endişeleri. Hem yansıtıcı denemeler hem de mülakat verileri, öğrencilerin öğretmen geri bildirimi ve rubriğe karşı olumlu bir algıya sahip olduğunu göstermiştir. Rubriğin onlara rehberlik ettiğini ve kendi paragraflarını değerlendirme yeteneklerine katkıda bulunduğunu belirtmişlerdir. Sonuç bölümünde, geri bildirimin Türk yazma oturumlarında nasıl benimsenebileceğine dair iç görüler ve gelecekteki araştırmalar için öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to find and discuss university students' perceptions of rubric-referenced peer and teacher feedback on EFL writing. This study also finds out the students' self-efficacy in EFL paragraph writing and their opinions about the use of a rubric in the peer and teacher feedback practice. To this end, five main research questions were addressed. Quantitative data in this study were gathered via questionnaires administered to participants on two occasions: At the beginning and end of the course. The quantitative data from feedback questionnaires consist of sixty-three Turkish EFL learners' and self-efficacy data consist of fifty-five Turkish EFL learners. The qualitative data include reflective essay and interview. Both of them conducted at the end of the treatment. Sixty-four Turkish EFL learners' reflective essays and twenty interviewees' results were considered. Information gathered from the surveys was processed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 22, applying both descriptive and inferential statistical methods for analysis. To see the difference between the questionnaires, feedback and self-efficacy, dependent sample t-Test was employed. The Pearson correlation coefficient was then computed to examine the correlation between these two questionnaires. The qualitative analysis of both reflective essays and interview transcripts in this study was guided by an initial coding scheme based on Wang (2014). The findings of qualitative data revealed that while rubric-based peer feedback process has led to significant improvements in various aspects of students' EFL writing skills, there was no significant improvement was found in terms of teacher feedback. These findings indicate that the rubric-based training program did not have a marked effect on enhancing students' self-efficacy perceptions in English writing skills. The qualitative findings showed that peers' perceived usefulness of peer feedback for draft revision was affected by four factors: (1) Students' attitudes towards peer feedback practice; (2) Students limited English proficiency; (3) Students' knowledge of assigned paragraph topics (4) Students' concerns with objectivity. Both reflective essays and interview data demonstrated that student had a positive perception to teacher feedback and rubric. They have indicated that the rubric guided them and contributed to their ability to evaluate their own written paragraphs. In the concluding section, the author provides insights on how the use of feedback can be adopted in the Turkish EFL writing sessions and suggestions for the future research.