Türkiye'de podcast haberciliği üzerine nitel bir araştırma
Qualitative research on podcast journalism in Türkey
  1. Tez No: 745168
  2. Yazar: TİMUR OSMAN GEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM GÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Podcast, Podcast Haberciliği, Podcast Yayıncılığı, Gazetecilik, Yeni Medya
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 351
Özet
Bu çalışma Türkiye'deki podcast haberciliğinin farklı yönlerine odaklanmaktadır. Çalışmanın amacı Türkiye'de uygulanmakta olan podcast haberciliği pratiklerini medya kuruluşlarının temsilcileri, gazeteciler ve bireysel yayıncılar bağlamında ortaya koymaktadır. Bu amaç doğrultusunda, çalışmanın örneklemini oluşturan 7 dijital medya platformu, 6 internet haber sitesi, 6 bireysel yayıncı/gazeteci, 3 radyo, 3 gazete, 2 televizyon, 1 haber ajansı, 1 internet radyosu ve 1 podcast yapım şirketi tarafından yayınlanan 30 farklı haber podcastini temsil eden 33 medya profesyoneli ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasına dayandırılarak oluşturulan çalışmada elde edilen veriler belirlenen 25 farklı tema altında betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye'de podcast haberciliğine ilişkin farklı uygulama pratiklerinin sergilendiği; bazı medya kuruluşları ve gazetecilerin podcast mecrasına yönelik çalışmalarını diğer yayıncılık faaliyetlerini desteklemek amacıyla gerçekleştirdikleri; bazı medya kuruluşları ve gazetecilerin ise podcast mecrasına yönelik özel içerik üretiminde bulundukları ve bu mecrayı diğer mecralardan ayrı değerlendirdikleri saptanmıştır. Türkiye'deki podcast haberciliği pratiklerinden hareketle podcast haberlerine ilişkin bir sınıflandırma önerisi de getirilen çalışmada ayrıca, medya profesyonellerin bakışı ile podcast haberciliğinin Türkiye'deki halihazırdaki uygulama pratikleri çeşitli yönleriyle irdelenmiş ve gelecekte alacağı duruma ilişkin farklı öngörüler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on different aspects of podcast journalism in Turkey. The aim of the study is to reveal the podcast journalism practices being implemented in Turkey in the context of representatives of media organizations, journalists and individual publishers. For this purpose, semi-structured interviews were conducted with 33 media professionals representing 30 different news podcasts published by 7 digital media platforms, 6 internet news websites, 6 individual publishers/journalists, 3 radio stations, 3 newspapers, 2 television channels, 1 news agency, 1 internet radio station and 1 podcast production company. The data obtained in the study, which was based on the case study from qualitative research designs, was analyzed and interpreted by descriptive analysis method under 25 different themes. As a result of the research, it was found that different implementation practices related to podcast journalism in Turkey were carried out; that some media organizations and journalists carried out their work in the field of podcast media to support the other publishing activities; that some media organizations and journalists produced special content regarding the field of the podcast and evaluated this field separately from other fields. In the study, which a classification regarding the podcast news based on podcast journalism practices in Turkey was proposed, the current implementation practices of podcast journalism in Turkey were also examined, together with its various aspects, from the perspective of media professionals and different predictions were set forth related to its future situation. Keyswords: Podcast, Podcast Journalism, Podcasting, Journalism, New Media