Bağımsız denetim firmalarının denetim gelirleri üzerinde etkili olan faktörlerin şeffaflık raporları üzerinden araştırılması
Investigation of the factors affecting the audit revenues of independent auditing firms through transparency reports
  1. Tez No: 745227
  2. Yazar: ECE MERİÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADİYE OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Şeffaflık Raporu, Bağımsız Denetim Geliri, Bağımsız Denetçi, Independent Audit, Transparency Report, Independent Audit Income, Independent Auditor
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; Türkiye'de faaliyet gösteren denetim firmalarının şeffaflık raporlarında açıkladıkları; firma yaşı, ortak sayısı, sorumlu denetçi sayısı, KAYİK denetim sayısı, denetçilere verilen eğitim süresi, uluslararası ağa bağlı olma ve yönetim kurulundaki üye sayısı bilgilerinin denetim gelirleri üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda bağımsız denetim firmalarının web sitelerinden şeffaflık raporlarına ulaşılarak 2016-2020 yıllarına ait şeffaflık raporları incelenmiştir. Şeffaflık raporları incelenirken, son 5 yılda tüm raporlarını eksiksiz olarak sunan 54 firmanın raporları araştırma kapsamına alınmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programında her yıl ayrı ayrı ele alınarak lineer regresyon analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda; tüm yıllarda denetim gelirini etkileyen en önemli değişkenlerin sorumlu denetçi sayısı ve KAYİK denetim sayısı olduğu ortaya konulmuştur. İncelenen 5 yıllık dönemde denetim firmalarının denetim gelirleri üzerinde ortak sayısı ve denetçilere verilen eğitim süresinin anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. 2016 yılında bağımsız denetim firmalarının denetim gelirleri üzerinde sorumlu denetçi sayısı ve KAYİK denetim sayısının etkisinin olduğu, 2017 ve 2018 yıllarında sorumlu denetçi sayısı ve KAYİK denetim sayısının yanında yönetim kurulu üye sayısının da etkisinin olduğu, 2019 yılında sorumlu denetçi sayısı, KAYİK denetim sayısı, uluslararası ağa bağlı olma ve yönetim kurulu üye sayısının etkisinin olduğu, 2020 yılında ise şirketin yaşı, sorumlu denetçi sayısı, KAYİK denetim sayısı ve yönetim kurulu üye sayısının denetim geliri üzerinde anlamlı ve olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effects of the information provided to the auditors, the number of partners, the number of responsible auditors, the number of KAYIK audits, the training period, the international network affiliation and the number of members in the board of directors on the audit revenues of the audit firms operating in Turkey, which they explain in their transparency reports. For this purpose, the transparency reports of the independent audit firms for the years 2016-2020 have been accessed from the websites and the transparency reports for the years 2016-2020 have been examined. While examining the transparency reports, the reports of 54 companies that have submitted all their reports in full in the last 5 years have been included in the scope of the research. The data obtained were analyzed separately in the SPSS 22.0 statistical program in a computer environment and subjected to linear regression analysis every year. As a result of the research; It has been revealed that the most important variables affecting audit income in all years are the number of responsible auditors and the number of KAYIK audits. It was determined that the number of partners and the length of training provided to auditors did not have a significant impact on the audit revenues of audit firms in the 5-year period studied. In 2016 on revenues and number of independent audit firms audit the auditor in charge of the effect of the number of boat control, 2017 and 2018 and the number of years the auditor in charge of the boat along with the number of control effect of the number of members of the board of directors, in 2019 the number of the responsible auditor kayak, the control number to be connected to the international network the number of members of the board of directors and the impact of the age of that company by 2020, the number of auditor-in-charge, the number of audit and control the boat on the income of the members of the board of Directors has determined that a significant and positive effect.