Koronavirüs-19 fobisinin banka çalışanlarının motivasyonu ve performansı üzerindeki etkisi
The effect of coronavirus-19 phobia on bank employees' motivation and performance
  1. Tez No: 745662
  2. Yazar: YUSUF ZİYA İSMAİLÇEBİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL HÜMEYRA ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Koronavirüs-19 Fobisi, Motivasyon, Çalışan Performansı, Bankacılık Sektörü, Coronavirus-19 Phobia, Motivation, Employee Performance, Banking Sector
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Toplumsal salgınlar, insanlar arasındaki etkileşimin her geçen gün artması sonucu sağlık alanını endişe içinde bırakmıştır. Koronavirüs-19 gibi damlacık enfeksiyonu ile bulaşan hastalıklar havadan bulaştığı için insanların bir arada yaşadıkları ortamlarda tehdit oluşturmaktadır. Bu tehditler bir arada çalışan her sektörde sıkıntılar oluşturmaktadır. Motivasyon sayesinde artan çalışma verimini olumsuz yönde etkileyen faktörlerin başında sağlık da gelmektedir. 2019 Aralık ayında Çin'in Wuhan eyaletinde çıkan koronavirüs-19 salgını ülkemize de Mart 2020 itibari ile girerek tüm sektörlerde kısıtlamalara gidilmiştir. Araştırma, sürekli etkileşim içerisinde bulunan banka çalışanlarının bu süreçte yaşadıkları korkuların çalışma motivasyonlarına ve performanslarına etkisini ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu bağlamda koronavirüs-19 fobisi, iş motivasyon ölçeği ve işgören performans ölçeği aracılığıyla 206 banka çalışanına online anket uygulaması yapılmıştır. Analiz sonuçları koronavirüs-19 fobisi ile motivasyon arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. Motivasyonun ise çalışan performansı üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social epidemics have left the field of health in concern as the interaction between people increases day by day. Diseases transmitted by droplet infection, such as coronavirus-19, pose a threat in the environments where people live together, as they are transmitted through the air. These threats create problems in every sector working together. Health is one of the factors that affect the working efficiency that increases with motivation. The coronavirus-19 epidemic, which broke out in Wuhan, China in December 2019, entered our country as of March 2020, and restrictions were imposed in all sectors. The research aimed to reveal the effect of the fears experienced by the bank employees, who are in constant interaction, on their working motivation and performance. In this context, an online questionnaire was applied to 206 bank employees through coronavirus-19 phobia, work motivation scale and employee performance scale. Analysis results show that there is a positive and significant relationship between coronavirus-19 phobia and motivation. It has been determined that motivation has a positive and significant effect on employee performance.