The mediation role of transformational leadership in abating incivility to improve employee performance in the Jordanian private education sector
Ürdün özel eğitim sektöründe çalışan performansını iyileştirme nezaketsizlik azaltmada dönüşümsel liderliğin aracılık rolü
- Tez No: 746086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALVATORE JOSEPH TERREGROSSA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: lider, liderlik, dönüşümcü liderlik, aracılık etkisi, kabalık, çalışan performansı, Leader, Leadership, Transformational Leadership, Mediation effect, Incivility, Employee performance
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, Zarqa'daki (Ürdün) özel eğitim okullarında edepsizliği azaltarak çalışan performansının iyileştirilmesi ile dönüşümcü liderlik boyutları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Kullanılan merkezi metodoloji anket analizidir. Nicel veriler elektronik bir anket sistemi kullanılarak toplanmıştır (kullanım kolaylığı ve uygulama hızı için kullanılmıştır). Çalışma, Zarqa özel okullarında çalışan 238 katılımcıdan veri topladı. Çalışma, çoklu doğrusal regresyon analizi, Pearson katsayısı, Cronbach's alpha testi ve diğerleri dahil olmak üzere anket sonuçlarının istatistiksel bir analizini yaptı ve bunlar, çalışan performansını iyileştirmede dönüşümcü liderlik boyutlarının açık bir pozitif etkisini gösterdi. Çalışma ayrıca, dönüşümcü liderliğin işyerindeki kabalığı azaltarak çalışan performansını iyileştirdiği ters aracılık etkisini de göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between dimensions of transformational leadership and improving employee performance by reducing incivility in private education schools in Zarqa city (Jordan). The central methodology employed is survey analysis. The quantitative data was collected using an electronic questionnaire system (used due to its ease of use and speed of implementation). The study collected data from 238 participants working in Zarqa private schools. The study conducted a statistical analysis of the survey results, including multiple linear regression analysis, Pearson coefficient, Cronbach's alpha test and others, which demonstrated a clear, positive impact of transformational leadership dimensions on improving employee performance. The study also indicated an inverse mediation effect by which transformational leadership improves employee performance by reducing on incivility in the workplace.