COVID-19 pandemisinin kadın istihdamına etkileri: Bursa örneği
The effects of the COVID-19 pandemic on women's employment: The case of Bursa
- Tez No: 746147
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEN TOKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Pandemi, İşsizlik, İstihdam, Kadın İstihdamı, Pandemic, Unemployment, Employment, Female Employment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
2019 yılının son çeyreğinde Çin'in Hubei eyaletine bağlı olan Wuhan şehrinde yeni ortaya çıkan COVID-19 çok kısa sürede küresel düzeyde yayılım göstererek tüm pandemiye neden olmuştur. COVID-19 pandemisi insan sağlığını tehdit etmenin yanı sıra ekonomik, sosyal, toplumsal ve psikolojik olarak birçok alanda etki göstermiştir. Devletler hastalığın yayılmasını önlemek adına bir dizi tedbirler almışlardır. Alınan bu tedbirler ülkelerin ekonomileri üzerinde bazı olumsuz sonuçları gündeme getirmiştir. COVID-19 pandemisinin en büyük ekonomik etkilerinden biri şüphesiz istihdam üzerinde olmuştur. Devletlerin aldığı tedbirler ve karantina uygulamaları sonucunda birçok işletme faaliyetlerini geçici ya da kalıcı olarak durdurmuştur. İşletmelerin yaşadığı kriz ile birlikte yaşanan işten çıkarmalar işgücü piyasası için iş ve gelir kaybı olarak geri dönmüştür. Ancak iş ve gelir kaybı erkekler ve kadınlar açısından aynı düzeyde olmamıştır. Bu tez çalışması COVID-19 pandemisinin kadın istihdamı üzerindeki etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda COVID-19 pandemisi sürecinde kadın istihdamı ile ilgili literatür taranmış, istatistiklerle kadın istihdamı anlatılmaya çalışılmış ve Bursa ilinde COVID-19 pandemisi sürecinde işten ayrılan kadınlarla görüşme yapılarak bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırma bitiminde ulaşılan sonuç; işgücü piyasasında halen ikincil konumda olan kadınların COVID-19 pandemisi sürecinden erkeklere göre daha çok olumsuz etkilendiği olmuştur.
Özet (Çeviri)
In the last quarter of 2019, the newly emerged COVID-19 in the city of Wuhan, which is connected to the Hubei province of China, spread globally in a very short time and caused the entire pandemic. In addition to threatening human health, the COVID-19 pandemic has affected many areas economically, socially, socially and psychologically. States have taken a number of measures to prevent the spread of the disease. These measures have brought some negative consequences on the economies of the countries. One of the biggest economic impacts of the COVID-19 pandemic has undoubtedly been on employment. As a result of the measures taken by the states and quarantine practices, many businesses have stopped their activities temporarily or permanently. With the crisis experienced by businesses, layoffs have returned as job and income loss for the labor market. However, job and income loss was not at the same level for men and women. This thesis study was conducted to determine the effects of the COVID-19 pandemic on women's employment. For this purpose, the literature on women's employment during the COVID-19 pandemic process was scanned, women's employment was tried to be explained with statistics, and a field study was conducted by interviewing women who left their jobs during the COVID-19 pandemic in Bursa. The result reached at the end of the research; It has been observed that women, who are still in a secondary position in the labor market, are more adversely affected by the COVID-19 pandemic process than men.