Özel gereksinimli çocuklara sahip ebeveynlerin aile stres düzeyi ile aile yılmazlık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of family stress level and family resilience levels of parents with children with special needs in terms of various variables
- Tez No: 746167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP AKKUŞ ÇUTUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel gereksinimli çocuk, anne baba stres düzeyi, aile yılmazlık düzeyi, Child with special needs, parent stress level, family resilience level
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Engelli Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı özel gereksinimli çocuklara sahip ebeveynlerin aile stres düzeyi ile aile yılmazlık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma kapsamında özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerin sosyodemografik özellikleri (yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik durum, eğitim düzeyi ve çocuğun engel türü), stres düzeyleri ve aile yılmazlık düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Buna ek olarak hangi değişkenlerin aile üyelerinin stres düzeylerini ve yılmazlık düzeylerini etkilediği de araştırılmıştır. Araştırma modeli olarak genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak,“Kişisel Bilgi Formu”,“Aile Yılmazlık Ölçeği (AYÖ)”ve ''Aile Stresini Değerlendirme Ölçeği'' kullanılmıştır. Öncelikle değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek üzere“Pearson momentler çarpım korelasyon katsayısı”hesaplanmıştır. Araştırmanın bulguları annelerin stres düzeyinin babalarınkinden anlamlı düzeyde daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bu araştırmada özel gereksinimli çocuğa sahip anne ve babanın stres düzeyinin yaşa, eğitim düzeyine, çocuğun engel türüne ve sosyo-ekonomik düzeyine göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Aile yılmazlık düzeyleriyle ilgili olarak ise anne ve babanın yılmazlık düzeylerinin belirtilen değişkenlere göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Son olarak da katılımcıların aile stresini değerlendirme ölçeğinden aldıkları puanlar ile aile yılmazlık düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the family stress and resilience levels of parents with children with special needs in terms of various variables. Within the scope of the research, it was aimed to examine whether there is a significant difference between the variables mentioned in the socio-demographic characteristics (age, gender, marital status, education level and diagnosis of the child) and family resilience status of families with special needs children. In addition, it was also investigated which variables affected the stress levels and resilience levels of family members. The relational survey model, which is one of the general survey models, was used as the research model. As data collection tools, the“Personal Information Form”,“Family Resilience Scale”and“Family Stress Assessment Scale”were used. First, the“Pearson product-moment correlation coefficient”was calculated to determine the relationship between the variables. According to the results gained from the research, the stress grade of mothers is significantly higher than fathers. The findings of this research have represented that the stress grade of mothers is higher than fathers' at a significant level. In this study, it has been discovered the stress grade of parents with special needs children does not differentiate according to age, educational level, obstacle type of the child, and socioeconomic level. In respect of family resilience grade, the family resilience grade of the mother and father has been found not to differ according to the stated variables. Finally, it has been seen that the assessment scale scores of the family stress obtained by participants and the family resilience grade do not correlate with each other.