Pandemi döneminde spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik tutumlarının belirlenmesi
Determining the attitudes of sports sciences faculty students towards distance education during the pandemic period
- Tez No: 746275
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Spor, Education and Training, Health Education, Sports
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Spor Bilimleri Öğrencisi, Tutum, Uzaktan Eğitim, Attitude, Distance Education, Pandemic, Student Of Sports Science
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmada öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarının ve bu tutumlara etki eden faktörlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma 18 yaş ve üzeri 457 öğrenci ile gönüllülük esasına göre gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın katılımcıları, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon olmak üzere dört bölümde öğrenciydi. Araştırmada, 5'li likert tipi, 35 maddeden oluşan“Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmanın bağımlı değişkeni uzaktan eğitime yönelik tutumdur. Yaş, cinsiyet, bölüm, sınıf, gelir durumu, uzaktan eğitim yeri, haftalık online ders saati, bilgisayara erişim imkânı ve ailede online eğitim alan birey sayısı bağımsız değişkenlerdir. Çalışmada 2'li karşılaştırmalarda t-testi, çoklu karşılaştırmalarda ise Anova ve farklılıkların belirlenmesine yönelik Tukey testleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS paket programında t-testi, Anova ve Tukey testleri ile analiz edilmiştir. Sonuçlar %95 güven aralığında p.05). Sonuç: Çalışma sonuçları değerlendirildiğinde, öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik olumlu ve olumsuz tutum oranının birbirine yakın olduğu ancak büyük çoğunluğun kararsız olduğu söylenebilir. Diğer taraftan 23 yaş ve üstü öğrenciler ile buna paralel 4. sınıf öğrencilerinin tutum puanları anlamlı şekilde yüksektir. Gelecekte pandemi veya afetler nedeniyle uzaktan eğitime geçiş durumunda teorik derslerden çok bu tür uygulamalı derslerin olduğu bölümlerde okuyan öğrenciler için farklı stratejiler geliştirmenin uzaktan eğitime karşı olumlu bir tutum geliştirmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed that determining the attitudes of the students towards distance education and the factors affecting these attitudes in this study. Material and Methods: This research was carried out with 457 students who aged 18 years and over on a voluntary basis. Participants of the study were student in four Departments which are Physical Education and Sports Teaching, Coaching Education, Sports Management and Recreation in Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Sports Sciences in the spring term of the 2020-2021 academic year. In the research,“The Attitude Scale towards Distance Education”which is consists of 5 likert type and 35 items was used. The dependent variable of the study was the attitude towards distance education. Age, gender, department, class, income status, place of distance education, weekly online course hours, computer access and the number of individuals receiving online education in the family were the independent variables. The obtained data were analyzed with t-test, Anova and Tukey tests in SPSS package program. The results were considered significant with p.05). Conclusion: When the results of the study are evaluated, it can be said that the rate of positive and negative attitudes of students towards distance education was close to each other, but the majority of them were undecided. On the other hand, attitude scores of students who aged 23 and over and parallel to this, 4th grade students were significantly higher. We believe that in the event of a transition to distance education due to pandemics or disasters in the future, developing different strategies for students studying in departments where such applied courses more than theoretical lessons will contribute to the development of a positive attitude towards distance education.