Yeni nesil Na-iyonbatarya paketleme dizayni ve maliyet analizlerin incelenmesi
New generation Na-ion battery packaging design and investigation of cost analysis
  1. Tez No: 746621
  2. Yazar: HASAN TEKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: lityum, sodyum, BatPaC, batarya, Lithium, sodium, BatPaC, battery
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Lityum iyon bataryalar diğer bataryalara nazaran elektrikli araçlarda en yaygın kullanılan batarya türüdür. Lityumun dünya ölçeğinde rezervlerininaz olması maliyetinin yüksek olmasına ve lityum madenciliğinin çevreye olumsuz etkilerinden dolayı bilim insanları başka pil kimyalarına yönelmişlerdir. Bu kimyalardan öne çıkanlar sodyum temelli pillerdir. Sodyum pillerin karekteristik özellikleriyle ilgili bir çok araştırma yapılmıştır ancak sodyum bataryaların maliyetiyle ilgiliaraştırmalar bulunmamaktadır. Bataryalar elektrikli araçların toplam maliyetinin %25'ni oluşturduğundan lityumdan sodyuma geçişin batarya maliyetine etkisinin irdelendiği bu çalışmadaNaMn//HC, NaV//HC, NaNi//HC ve NaCo//HC sodyum pillerin maliyetleri“BatPaC”hesaplama yöntemi ile hesaplandı. Böylelikle piyasa şartlarına uygun pil tasarlanıp, gerçekçi bir maliyet hesab tahmini yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Lithium-ion batteries are the most widely used battery type in electric vehicles compared to other batteries. Scientists have turned to other battery chemistries because of the low reserves of lithium in the world, the high cost and the negative effects of lithium mining on the environment. Prominent among these chemistries are sodium-based batteries. Many studies have been conducted on the characteristic properties of sodium batteries, but there are no studies on the cost of sodium batteries. Since batteries constitute 25% of the total cost of electric vehicles, the cost of NaMn//HC, NaV//HC, NaNi//HC and NaCo//HC sodium batteries was calculated using the“BatPaC”calculation method in this study, in which the effect of switching from lithium to sodium on the battery cost was examined. Thus, a battery can be designed in accordance with market conditions and a realistic cost estimate can be made.