Subjugation and subordination of women in The Yellow Wallpaper (1892), The Mark on the Wall (1917) and Boys and Girls (1946)
  1. Tez No: 746650
  2. Yazar: HAJER K. AL SHISHANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANAZ ALIZADEH TABRIZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Boyun eğdirme, tabi kılma, ataerkil toplum, Sarı Duvar Kağıdı, Duvardaki İşaret, Erkekler ve Kızlar, Subjugation, subordination, patriarchal society, The Yellow Wallpaper, The Mark on the Wall, Boys and Girls
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Feminizmin Birinci ve İkinci Dalgaları sırasında toplumlarda kadınların ataerkil tarafından boyun eğdirilmesini ve onlara tabi kılınmasını araştıraran bu tez 3 kısa öyküyü karşılaştırır: Charlotte Perkins Gilman'ın Sarı Duvar Kağıdı (1892), Virginia Woolf'un Duvardaki İşaret (1917) ve Alice Munro'nun Erkekler ve Kızlar (1964). Bu çalışmanın temel teorik çerçevesi, Kate Millett'in Cinsel Politika (1970) adlı kitabında özetlenen boyun eğdirme teorisidir. Bu karşılaştırma, üç yazarın karakterleri aracılığıyla kadınları toplumsal hiyerarşinin en altına ve erkekleri en üste yerleştiren ataerkil toplumları nasıl tasvir ettiklerini analiz ediyor. Bu çalışma, ataerkilliğin toplumu; erkekler, güçlü üstün özneler olarak ve kadınlar ise üstleri tarafından yönetilen ve kontrol edilen, boyun eğdirilmiş, zayıf, aşağı kişiler olarak iki kategoriye nasıl ayırdığını araştırıyor. Çalışma ayrıca Sarı Duvar Kağıdı, Duvardaki İşaret ve Erkekler ve Kızlar'daki üç kadın kahramanın tabi olmayı ve ezilmeyi reddettiği çeşitli yolları vurgulamaktadır. Ayrıca, Charlotte Gilman, Virginia Woolf ve Alice Munro'nun erkek egemen toplumlar tarafından acı çeken ve onlara kötü davranılan Kadin kahramanları nasıl sunduklarını ve ataerkil toplumlar tarafından erkek egemenliğine ve onlara dayatılan baskıya karşı nasıl savaştığını inceliyor ve feminizmin birinci ve ikinci dalgalarında kadınların içinde bulunduğu durumu daha derin bir anlayışla geliştirmeye yardımcı oluyor
Özet (Çeviri)
This thesis compares the three short stories: The Yellow Wallpaper (1892) by Charlotte Perkins Gilman, The Mark on the Wall (1917) by Virginia Woolf, and Boys and Girls (1964) by Alice Munro, through investigating women's subjugation and subordination by patriarchal societies during the First and Second Waves of feminism. The main theoretical framework of this study is Kate Millett's subjugation theory, outlined in her book Sexual Politics (1970). This comparison analyzes the way the three authors, through their characters, portray patriarchal societies that place women at the bottom of the social hierarchy and men at the top. This study investigates the way patriarchy divides society into two categories: men as powerful superior subjects and women as subjugated, weaker inferiors who are ruled and controlled by their superiors. The study further emphasizes the various ways the three female protagonists in The Yellow Wallpaper, The Mark on the Wall, and Boys and Girls reject being subordinate and oppressed. Furthermore, it examines how Charlotte Gilman, Virginia Woolf, and Alice Munro presented female protagonists who suffered and were mistreated by male-dominated societies and fought against male supremacy and oppression imposed on them by patriarchal societies. This study aids in developing a deeper understanding of women's conditions during the first and second waves of feminism.