The impact of organizational agility dimensions on employees' job satisfaction in private universities in Lebanon
Lübnan'daki özel üniversitelerde örgütsel çeviklik boyutlarının çalışanların iş doyumu üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 746705
  2. Yazar: MARİAM CHAWK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizasyonel Çeviklik, Cevaplanabilirlik, Yeterlilik, Esneklik, Çabukluk, Çalışan Iş Tatmini, Organizational Agility, Responsiveness, Competency, Flexibility, Quickness, Employee Job Satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Hiçbir şey değişimden daha istikrarlı değildir. Çağımızda, değişim sadece bir olaydan çok bir yaşam tarzıdır. Küreselleşme, dijitalleşme ve hızlı teknolojik değişimler, işletmeleri vizyonlarına ulaşmak için temel amaçlarını, planlarını ve uyguladıkları stratejileri değiştirmeye zorlamıştır. Öte yandan, bu kadar istikrarsız ve sürekli değişen bir ortamda çalışan çalışanların kafası karışıyor ve işlerinden daha az tatmin olmasına neden olmaktadır. Kuruluşlar teorik ve pratik olarak daha çevik olmaya ve gelecek değişikliklere uyum sağlamaya çalışsa da, örgütsel çevikliğin çalışanların iş tatmini üzerindeki etkisini anlamada hala bir boşluk olduğu görülmektedir. Yapılan bu çalışma, örgütsel çevikliğin dört ana boyutunun çalışanların iş tatmini üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. Bu boyutlar; yanıt verebilirlik, yeterlilik, esneklik ve çabukluktur. Araştırma hipotezlerini oluşturmak için literatür taraması ve nicel araştırma yapılmıştır. Araştırma, Lübnan'daki özel üniversitelerde çalışan 459 çalışan arasında elde edilen veriler ile yapılmıştır. İstatistiksel analiz programı SPSS kullanılarak ve analiz bulgularına göre, çalışma, bir bütün olarak örgütsel çevikliğin, yanıt verebilirlik, yetkinlik, esneklik ve çabukluk boyutunun ayrı ayrı çalışanların iş tatmini üzerinde önemli bir pozitif etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Araştırmanın ampirik uygulamalarına dayalı olarak yönetici ve ileri araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Since ever, nothing is more stable than change. In our age, change is more of a lifestyle rather than just an incident. Globalization, digitalization, and rapid technological changes have forced businesses to change their basic aims, plans, and the strategies they are implementing to achieve their visions. On the other hand, employees that are working in such an unstable and constantly changing environment are becoming confused and less satisfied with their jobs. Although organizations have been trying to become more agile and adapt to the upcoming changes, theoretically and practically, there is still a gap in understanding the impact of organizational agility on employees' job satisfaction. This dissertation focuses on the influence of four main dimensions of organizational agility on employees' job satisfaction. These dimensions are responsiveness, competency, flexibility, and quickness. In order to form the research hypotheses, adequate literature review and quantitative research were conducted. The research was conducted among 459 employees working in private universities in Lebanon. Using the statistical analysis program SPSS and according to the analysis findings, the study shows that organizational agility as a whole, responsiveness, competency, flexibility, and quickness dimension separately have a significant positive impact on employees' job satisfaction. Based on the empirical implementations of the research, recommendations for manager and further research were suggested.