The effects of night eating, emotional eating, restrictive eating, external eating and demographic characteristics of adult patients who undergo sleeve gastrectomy after 3 years.
Sleeve gastrektomi geçirmiş yetişkin bireylerin 3. yıl sonrasında gece yeme, duygusal yeme, kısıtlayıcı yeme, dışsal yeme ve demografik özelliklerinin kilo geri alımına etkisi
- Tez No: 746750
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ SERDAR ÖZTEZCAN, PROF. DR. KORAY TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: sleeve gastrektomi, kilo geri alımı, duygusal yeme, gece yeme, dışsal yeme, kısıtlayıcı yeme, sleeve gastrectomy, weight regain, emotional eating, night eating, external eating, restrictive eating
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada sleeve gastrektomi geçirmiş yetişkin bireylerin operasyon sonrası kilo geri alımına yaş, cinsiyet gibi demografik özellikleri ile ameliyat önce ve sonrası eşlik eden hastalıkları, cerrahi sonrası geçen süre, duygusal, kısıtlayıcı, dışsal ve gece yeme durumlarının etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Prof. Dr. Koray Tekin Obezite ve Metabolik Cerrahi kliniğinde ameliyat olmuş, ameliyat üzerinden en az 3 yıl geçmiş 337 yetişkin birey ile yapılmıştır. Araştırmada katılımcılara Gece Yeme Anketi ve Hollanda Yeme Ölçeği uygulanmıştır. Araştıma sonucunda elde edilen tüm veriler, SPSS 25.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Sleeve gastrektomi sonrası kilo geri alımını etkileyen demografik özellikler mevcuttur. Ameliyat üzerinden daha uzun süre geçmiş, bekar ve daha genç bireylerde kilo geri alımının istatistiksel olarak daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir (p0.05). Ancak operasyon sonrası kilo geri alımına etkili faktörlerin daha iyi anlaşılması için çok merkezli, daha fazla sayıda katılımcı içeren uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır ve ameliyatın başarısının sadece girişime değil sonraki sürecin yakın diyetisyen izlemine ve eğitimine bağlı olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effects of demographic characteristics such as age, gender, comorbidities before and after surgery, the time elapsed after surgery, emotional, restrictive, extrinsic and night eating conditions on postoperative body weight regain in adults who had undergone sleeve gastrectomy. Research was performed with 337 adult individuals who had surgery in Prof. Dr. Koray Tekin Obesity and Metabolic Surgery clinic, at least 3 years after the operation. In the study, the Night Eating Questionnaire and Dutch Eating Scale were applied to the participants. All the data obtained as a result of the research were analyzed with the SPSS 25.0 statistical program. There are demographic characteristics that affect body weight regain after sleeve gastrectomy. It was observed that body weight regain was statistically higher in single and younger individuals, who had a longer time since the surgery (p0.05). However, there is a need for multicenter, long-term studies with more participants to better understand the factors affecting postoperative body weight regain, and it is clear that the success of the surgery depends not only on the intervention but also on close dietitian follow-up and education of the next process.