Nüks veya tedaviye yeterli yanıt alınamamış granülomatöz mastitlerde sistemik steroid ve intralezyoner steroid tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficiency of systemic steroid and intralesionary steroid treatement in granulomatus mastitis with recurrent or unsufficient response to treatment
- Tez No: 746751
- Danışmanlar: PROF. FAZİLET ERÖZGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik granülomatöz mastit, intralezyoner steroid, sistemik steroid, nüks granülomatöz mastit, idiopathic granulomatous mastitis, intralesional steroid injection, systemic steroid treatment, recurrent granulomatous mastitis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: İdiyopatik granülomatöz mastit; nadir görülen ve literatürde kesinleşmiş bir tedavi algoritması bulunmayan bir hastalıktır. Tedavi sonrasında nüks veya tedaviye yeterli yanıt alınamaması ise daha nadir görülen bir durum olup, bu durumda hastaların nasıl yönetileceğine dair fikir birliği mevcut değildir ve ayrıca tedaviye yeterli yanıt alınamayan granülomatöz mastit hastaları ile ilgili literatürde yayımlanmış bir çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızda; nüks veya tedaviye yeterli yanıt alınamamış granülomatöz mastit hastalarında sistemik ve intralezyoner tedavi etkinliklerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, randomize kontrollü ve tek merkezli çalışmada Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'ne Haziran 2021 - Haziran 2022 arasında başvuran 66 nüks veya tedaviye yeterli yanıt alınamamış granülomatöz mastit hastası dahil edilmiştir. Hastalar randomize olarak iki eşit gruba ayrılarak, bir gruba sistemik steroid, diğer gruba intralezyoner steroid tedavisi uygulanarak tedavi yanıtları ve tedavi sürecine etki eden parametreler değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada sistemik steroid ve intralezyoner steroid tedavisinin sonuçları istatistiksel olarak benzer saptanmıştır. Ayrıca istatistiksel olarak sigara kullanımının her iki tedavi yönteminde de tedaviyi olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır. Sonuç: Nüks veya tedaviye yeterli yanıt alınamamış granülomatöz mastitli hastalarda; uygulama ve takip kolaylığı, doz ayarlamasının kontrolü, sistemik yan etkilerin olmaması ve ilaç kesilirken doz azaltılmasına ihtiyaç duyulmamasından dolayı, sonuçları istatistiksel olarak benzer olduğu için intralezyoner steroidin sistemik steroide göre iyi bir alternatif olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca tedavide optimal yanıt için sigara kullanımının bırakılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Idiopathic granulomatous mastitis is a rare disease. There are many treatment algorithms in the literature, but the exact treatment is unclear. There is no consensus on managing patients who recurrent or do not respond to treatment. No articles about patients who do not respond to treatment are written in the literature. In this study, we evaluated the efficacy of systemic steroid and intralesional steroid treatment in patients with granulomatous mastitis who recurrent or did not respond to treatment. Material and Methods: Study; It is designed as prospective, randomized controlled, and single-centered. 66 patients admitted to Haseki Training and Research Hospital General Surgery Clinic between June 2021 and June 2022 were included in the study. These patients previously consisted of patients who recurrent or did not respond to treatment. Patients were randomly divided into two equal groups. One group was given systemic steroid therapy, while the other group was given intralesional steroid therapy. Treatment responses of patients and variables affecting treatment were examined. Results: In the study, systemic steroid and intralesional steroid therapy results were statistically similar. As another result, It was statistically determined that smoking prevented both treatments. Conclusion: When these two treatment methods with the same statistical results are compared, the advantages of intralesional steroid therapy include; ease of administration and follow-up, control of dose adjustment, absence of systemic side effects, and no need for dose reduction when discontinuing the drug. According to all these results, we believe that intralesional steroid therapy is a good alternative. We also believe smoking should not be avoided to get an optimal treatment response.