Multiple sklerozda diğer romatolojik otoantikorların prevalansı ve HLA B51 pozitifliğinin prevalansının değerlendirilmesi
Prevalence of other rheumatologic autoantibodies and evaluation of prevalence of HLA B51 positivity in multiple sclerosis
  1. Tez No: 746753
  2. Yazar: KHALIDA MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAH KIZILAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: autoimmune disease, rheumatologic autoantibodies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Multipl Skleroz ataklarla ve remisyonlarla seyreden otoimmün kökenli bir hastalıktır. Zaman zaman başka otoimmün hastalıklarla birliktelik görülmektedir. Bazı durumlarda da romatolojik otoimmün hastalık tanısı konulamayıp otoantikorlar pozitif olabilmektedir. 2013-2021 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Polikliniğinde McDonald 2017 kriterlerine göre tanı almış 312 MS hastasının dahil olduğu, romatolojik otoantikorların sıklığı ve bunun yanında HLA B51 pozitivitesi sıklığı retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmamızda amacımız MS tanılı hastalarda otoimmün antikorların ve HLAB51 sıklığını; antikorları pozitif olan hastalardan romatolojik tanı alanların sıklığını ortaya koymak idi. Multiple Skleroz hastalarında otoimmun hastalık sıklığı toplum ile kıyasandığında daha fazla olduğu görüldü; otoantikorlardan bazıları MS'de topluma göre daha sık bulunmakta olup; bazıları benzer sıklıktadır. ANA normal populyasyona göre sık izlenmekte olup; klinik anlamı yoktur; HLAB51 normal populyasyonla benzer sıklıktadır. Bu nedenle her MS hastasında otoantikor araştırılması maliyet açısından etkili görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
Multiple Sclerosis is an autoimmune disease that progresses with attacks and remissions. It is occasionally seen in association with other autoimmune diseases. In some cases, the diagnosis of rheumatological autoimmune disease cannot be made and autoantibodies may be positive. The frequency of rheumatologic autoantibodies as well as the frequency of HLA B51 positivity were evaluated retrospectively, including 312 MS patients diagnosed according to McDonald 2017 criteria in the Neurology Outpatient Clinic of Akdeniz University Faculty of Medicine between 2013 and 2021. The aim of the thesis was to determine the frequency of autoimmune wastes and HLAB51 in patients with MS; The aim was to reveal the frequency of rheumatological diagnoses from patients with positive antibodies. It has been observed that the frequency of autoimmune diseases in Multiple Sclerosis patients is higher when compared to the general population; some of the autoantibodies are more common in MS than in the general population; some are of similar frequency. ANA is observed more frequently than the normal population; has no clinical significance; HLAB51 has a similar frequency to the normal population.