Erzincan köy seyirlik oyunları
Theatrical village plays of Erzincan
- Tez No: 746850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Köy Seyirlik, Oyun, Erzincan Köy Seyirlik Oyunları, Ritüel, Tiyatro, Theatrical Village Play, Play, Theatrical Village Plays of Erzincan, Ritual, Theatre
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Masal, hikâye, halk dansları vb. gibi kültürel miras öğelerinden olan“köy seyirlik oyunları”, insanlığın kültürel birikiminin bir parçasıdır. İnsanlık tarihinin kültürel birikimi, yaşadıkları doğa koşulları, korkuları, hayatlarını devam ettirme ve oyun oynama istekleri çerçevesinde şekillenip, atadan toruna aktarılarak günümüze ulaşmıştır. Her aktarımda yenilenen koşullardan etkilenerek değişime uğrayıp yoluna devam etmiştir. Kaynağını ritüellerden alan, bu kültürel birikimin bir paçası olan“köy seyirlik oyunları”, dramatik özellikler taşıyan bir tiyatro türüdür. İlk zamanlar, insanlar yaşadığı koşulları iyileştirmek, barınmak, beslenmek, algılamakta zorluk çektiği doğa olaylarıyla başa çıkmak amacıyla büyüsel törenler uygulamışlardır. İnsanların, doğada gördükleri ve yaşadıklarını taklit etmeye başlaması, bu büyü törenlerinin zamanla dramatik özellikler alması, tiyatronun en önemli halkasını oluşturmuştur. İnsanlığın doğa ile mücadelesine dayanan, mitoloji ve oyun oynama dürtüsü ile beslenerek bugüne ulaşmayı başaran köy seyirlik oyunları, geçmişle yarın arasında kurulan kültürel bir köprü görevini sürdürmektedir. Anadolu'da da hala varlığını sürdüren köy seyirlik oyunları, insanların, doğanın işleyişi hakkındaki bilgi birikimlerinin değişmesi ile değişime uğrayarak varlığını sürdürmektedir. Töresel ve büyüsel oyunların varlığını sürdürmesine rağmen, eğlence amaçlı oyunların daha çok görüldüğü yadsınamaz bir gerçektir. Bu çalışmada Erzincan'da varlığını sürdüren, köy halkı tarafından oynanan ya da oynanmayıp hikâyesi bilinen töresel – büyüsel ve eğlence amacıyla oynanan oyunların tespit edilip kayıt altına alınması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
“Theatrical village plays”which are one of the cultural heritage items like fairy tales, story, folk dance etc. are a part of the cultural accumulation of humanity. The cultural accumulation of human history has been shaped around the natural conditions they live in, their fears, their desire to continue their lives and play, and has reached today by being transferred from ancestor to grandchild. It changes by being affected by the renewed conditions in each transfer and it continues on its way. The“ theatrical village plays”, which take their source from rituals and are a part of this cultural accumulation, is a type of theater with dramatic features. In the early days, people performed magical ceremonies in order to improve their living conditions, to shelter, to feed, to cope with natural events that they had difficulty in perceiving. The fact that people began to imitate what they saw and experienced in nature, these magic ceremonies took on dramatic features over time and formed the most important ring of the theater. Theatrical village plays, which are based on humanity's struggle with nature and have managed to reach today by feeding on mythology and the urge to play, continue to serve as a cultural bridge established between the past and the future. Theatrical village plays, which still exist in Anatolia too, continue to exist by changing with the change in people's knowledge about the functioning of nature. Although traditional and magical games continue to exist, it is an undeniable fact that entertainment games are more common. In this study, it is aimed to identify and record the traditional-magical and entertainment plays that are played by the village people or whose stories are known, which continue to exist in Erzincan.