Sosyal medyada yayınlanan okul öncesine yönelik çocuk şarkılarının müziksel-kavramsal özellikleri açısından incelenmesi
An examination of children's songs published on social media in terms of music-conceptual characteristics
  1. Tez No: 747083
  2. Yazar: HATİCE AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk şarkısı, Eğitim müziği, Okul öncesi, Eğitim Müziği Besteleme, Analiz, Children's song, Educational music, Preschool, Educational Music Composition, Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu araştırmada örneklem grubunu temsil eden beş Youtube kanalında yer alan 50 adet okulöncesine yönelik çocuk şarkısı; konuları, türleri, ölçü birimleri, formları, ses aralıkları, süreleri, hız terimleri ve kullanılan çalgılar bağlamında incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma tekniklerinden doküman analizi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini Türkçe sözlü, kaydı yapılmış ve okul öncesi yaş gruplarına hitap eden okul öncesine yönelik çocuk şarkıları, örneklemini ise seçilen Youtube kanallarında besteleri yer alan bestecilere ait şarkılar oluşturmaktadır. Örneklem olarak ele alınan çocuk şarkıları yukarıda belirtilen müzikal analiz başlıkları altında incelenip elde edilen veriler betimsel olarak yorumlanmıştır. Araştırmada incelenen şarkıların büyük oranda animasyonlar, görseller ve zengin müziksel alt yapılar ile desteklendiği görülmektedir. Böylelikle okulöncesine yönelik okul şarkılarının her açıdan imgesel olarak dikkat çekici hale getirildiği ve izleyici kitlesinin de ilgisini çektiği düşünülmektedir. Sonuç olarak okul öncesi çocuk şarkılarına yönelik hazırlanıp yayınlanmış olan içeriklerin sosyal medyada geniş bir kitleye hitap ettiği, şarkılara ait animasyonların dikkat çekici ve öğretici olduğu ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda sosyal medya üzerinde bu gibi çalışmaların sayısının artırılmasının önemine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, 50 children's songs for preschoolers on five Youtube channels representing the sample group; subjects, types, measurement units, forms, sound intervals, durations, velocity terms and the instruments used. Document analysis, one of the qualitative research techniques, was used in the research. The study population of the research consists of songs for pre-school children with Turkish lyrics, recorded and appealing to pre-school age groups, and the sample consists of songs by composers whose compositions are featured on selected Youtube channels. Children's songs, which were taken as samples, were examined under the musical analysis titles mentioned above, and the obtained data were interpreted descriptively. It is seen that the songs examined in the research are largely supported by animations, visuals and rich musical infrastructures. Thus, it is thought that school songs for preschoolers are made imaginative in every aspect and attract the attention of the audience. As a result, it has been revealed that the contents prepared and published for preschool children's songs appeal to a wide audience on social media, and the animations of the songs are remarkable and instructive. In this direction, suggestions have been made regarding the importance of increasing the number of such studies on social media.