Baburnāme'de fiil yapımı
Verb formation in Baburnama
  1. Tez No: 747138
  2. Yazar: NİDA ERİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEKCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Babur, Baburnâme, Çağatay Türkçesi, fiil yapımı, Babur, Baburnama, Chagatai Turkish, verb formation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Baburnāmeʼde Fiil Yapımı dört bölümden oluşmaktadır. 1. Giriş 2. Yapı Bakımından Fiiller 3. Alıntı Fiiller 4. Dizin Giriş bölümünde Baburnâmeʼnin içeriği ve yapısı, üzerine yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Yapı Bakımından Fiiller bölümü üç kısımdan meydana gelmektedir. İlk olarak Basit Fiiller değerlendirilmiştir. İkinci kısımda Türemiş Filler incelenmiştir. Yapı Bakımından Fiiller bölümünün son kısmında Birleşik Fiiller ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Alıntı Fiiller incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise Baburnâme metnindeki fiillerin alfabetik bir listesinden oluşan ekler dizini yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Verb formation in Baburnama consist four sections. 1. Introduction 2. Verbs in Structure 3. Quote Verbs 4. Index. In the introduction, the studies about Baburnama are mentioned. In the second section, Verbs in Structure consist three chapters. Firstly, simple verbs were evaluated. In the second part, derived verbs are examined and in the third part, compound verbs are discussed. In the third part, quoted verbs are examined. In the fourth chapter, there is an alphabetical list of the verbs in the Baburnama text and an index of suffixes.