The protective role of Urtica dioica extract in improving the physiological and biochemical properties against diabetes experimentally induced male rats
Urtica dioica özü'nün diyabete karşı fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerinin iyileştirilmesi için koruyucu rolü deneysel olarak eğilimli erkek sıçanlar
- Tez No: 747218
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN EYÜPOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ODAY NEAMAH NAJM AL HADITHY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyokimyasal parametreler, Diabetes mellitus, Urtica dioica özü, Biochemical parameters, Diabetes mellitus, Urtica dioica extract
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Urtica dioica, kan şekerini düşürmek için bitkisel ilaç olarak kullanılmıştır. Bu çalışma diyabetik hastalarda toksik etkiyi ve bazı biyokimyasal değişkenleri azaltmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, ağırlıkları 170 ile 200 gram arasında değişen 24 sıçan üzerinde yürütülmüştür. İki haftalık iklimlendirmeden sonra ratlar kontrol grubu, Urtica Dioica grubu, alloksan diyabetik grubu ve tedavinin bir oranda mide tüpünden ağızdan verildiği Diyabet + Urtica Dioica grupları olmak üzere dört gruba ayrıldı ( 10 mg/kg BW) 28 günlük bir süre için. Sonuçlar: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, diyabetik sıçanlara Urtica dioica özütünün uygulanması, önemli ölçüde daha düşük glikoz seviyeleri ve ayrıca daha düşük HbA1c, trigliseritler, toplam kolesterol, Çok Düşük Yoğunluklu Lipoproteinler-Kolesterol (VLDL), yüksek seviye ile ilişkilendirildi. Yoğunluklu lipoprotein-Kolesterol (HDL) ve düşük yoğunluklu lipoprotein-Kolesterol (LDL), kreatin, üre, total bilirubin ve direkt bilirubin ile C-peptid düzeyinde ve D vitamini, toplam protein düzeyinde artış göstermiştir. , albümin ve globulin. Urtica dioica özü vermek, çoğu sonuçta iyileşme gösterdi. Sonuç olarak, Urtica dioica özütü, glikoz seviyelerini düşürmenin yanı sıra lipidleri ve proteinleri olumlu yönde etkileyerek diyabetin iyileştirilmesinde faydalıdır.
Özet (Çeviri)
Urtica dioica has been used as herbal medicine to lower blood sugar. This study aims to reduce the toxic effect and some biochemical variables in diabetic patients. This study was conducted on 24 rats weighing between 170 and 200 grams. After two weeks of acclimatization, the rats were divided into four groups: the control group, the Urtica dioica group, the alloxan diabetic group, and the Diabetes + Urtica dioica groups, where the treatment was given orally through a gastric tube at a rate (10 mg/kg BW) for a period of 28 days. Results: Compared to the control group, administration of Urtica dioica extract to diabetic rats was associated with significantly lower glucose levels as well as lower levels of HbA1c, triglycerides, total cholesterol, Very-Low-Density Lipoproteins-Cholesterol (VLDL), high-density lipoprotein-Cholesterol (HDL), and low-density lipoprotein-Cholesterol (LDL), creatine, urea, total bilirubin, and direct bilirubin, and showed an increase in the level of C-peptide and the level of vitamin D, total protein, albumin, and globulin. Giving Urtica dioica extract showed improvement in most results. In Conclusion, Urtica dioica extract is beneficial for improving diabetes by lowering glucose levels as well as positively affecting lipids and proteins.