Laparoskopik Donör Nefrektomisi Deneysel Modelinde Doku Oksidatif Stres Belirteçlerindeki Değişiklikler
Changes in Tissue Oxidative Stress Markers in an Experimental Model of Laparoscopic Donor Nephrectomy
  1. Tez No: 747471
  2. Yazar: FADİME DİDEM TRABULUS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN AKBULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik donör nefrektomisi, oksidatif stres, sıcak iskemi, pnömoperitoneum, Laparoscopic donor nephrectomy, oxidative stress, warm ischemia, pneumoperitoneum
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş: Avantajlarına rağmen laparoskopik donor nefrektomisi, greftte oksidatif stresi arttırabilecek uzamış sıcak iskemi zamanına sebep olur. laparoskopiyi kolaylaştırmak için oluşturulan pnömoperitoneum, renal perfüzyondaki olumsuz etkileri ile sıcak iskeminin olumsuz sonuçlarını arttırabilir. Sunulan deneysel, randomize ve sonuçların kör olarak değerlendirildiği kontrollü çalışma bu savı açıklamaya yönelik planlanmış ilk çalışmadır. Gereç ve yöntem: Wistar-Albino sıçanlar, rastgele 4 gruba ayrıldı. Kontrol grup hayvanlarına anestezi altında sham ameliyatı yapıldı; geri kalanlara anestezi altında değişen sürelerde sıcak 5 ve 10 dakikalık iskemili ve iskemisiz pnömoperitoneum uygulandı. Tüm deneylerin sonunda böbrekler çıkarıldı. Oksidatif stres belirteçleri olarak; böbrek doku örneklerinde malonil dialdehit (MDA), protein karbonil ve sülfidril grupları (SH), süperoksit dismutaz aktivitesi (SOD) ve katalaz (CAT) ölçüldü. Renal doku örnekleri ışık mikroskopu ile histopatolojik olarak da değerlendirildi. Bulgular: Pp,MDA ve protein karbonil içeriklerinde artma ve protein SH ve doku SOD aktivitesindeki azalma ile böbrek doku örneklerinde oksidatif stres bulgularını arttırdığı gözlendi. Sıcak iskemi 10 dk uygulandığında Pp'ye bağlı oksidatif stresin artmasına sebep olmuş, bu değişiklikler ışık mikroskopu altında incelendiğinde doku hasarı olmaksızın gelişmiş olduğu saptanmıştır. Sonuç: Laparoskopik donör nefrektomisini taklit eden deneysel modelde, Pp'nin ve 10 dakikalık sıcak iskeminin, böbrek dokusunda oksidatif stres artışına birbirlerini arttırıcı yönde etkili olduğunu saptadık. Bu etkiler, laparoskopik olarak elde edilen renal greftin kronik ölümüne sebep olacak doku defekti anlamına geldiğinden, laparoskopik donör nefrektomisinde Ppkullanılmaması ve sıcak iskeminin 5 dakika altında tutulması gerektiği kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Background: Despite its advantages, laparoscopic donor nephrectomy is associated with prolonged warm ischemia time, which could potentially increase oxidative stress in the graft. Pneumoperitoneum created deliberately to facilitate laparoscopy could possibly augment the adverse effects of warm ischemia with its deliterius effect on renal perfusion. This experimental randomized, controlled study with blind assesment of outcome is the first to adress this posibility. Materials and methods: Wistar-Albino rats were randomized to 4 groups. Control group animals were subjected to a sham operation under anesthesia; the remainder were subjected to Pp with or without warm ischemiaof differing duration under anestesia. The kidney were removed at the end of each experiment. The consentrations of Malonyl dialdehyde (MDA), protein carbonyl and sulfhydryl groups (SH) and the activities of superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) were measured in renal tissue samples as markers of oxidative stres. Renal tissue samples were also evaluated histopathologically using light microscopy. Results: Pp significantly increased the findings of oxidative stress in renal tissue samples with an increase of MDA and protein carbonyl content and a decrease in protein SH and tissue SOD activities. Warm ischemia exerted an addictive effect on Pp associated oksidative stress when it was sustained for 10 minutes. This changes occured in the absence of light microscopical evidence of overt tissue damage. Conclusion: In an experimental model resembling laparoscopic donor nephrectomy, we found that Pp and 10-minutes of warm ischemia behave as addictive factors with respect to causing increased oxidative stress in renal tissue as these effects imply subttle tissue injury that could contribute to the chronic demise of renal grafts obtained laparoscopicly avoiding the use of Pp if possible and keeping warm ischemia time under 5 minutes during laparoscopic donor nefrectomy appear advisable.