Sanal ortamda yalnızlık ve mağduriyet ile sosyal medyada sosyal kaygı arasındaki ilişki: Üniversite öğrencileri örneklemi
The relationship of loneliness and victimization in the virtual environment with social anxiety in social media: A sample of university students
- Tez No: 748224
- Danışmanlar: PROF. DR. BOZKURT KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sanal yalnızlık, Siber mağduriyet, Sosyal medya, Sosyal medyada sosyal kaygı, Virtual loneliness, Cyber victimization, Social media, Social anxiety in social media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırmada üniversite öğrencilerinde sosyal medyada sosyal kaygının siber mağduriyet ve sanal ortamda yalnızlık ile ilişkisi incelenmektedir. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Sosyal Medya Kullanıcıları için Sosyal Kaygı Ölçeği”,“Sanal Ortam Yalnızlık Ölçeği (SOYÖ)”ve“Siber Mağduriyet Ölçeği”kullanılmıştır. Çoğunluğu 18-24 yaş aralığında olan 401 gönüllü üniversite öğrencisi ile çalışılmıştır. Veriler SPSS 22 İstatistik Paket Programında analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre sanal ortamda yalnızlık arttıkça sosyal medyada etkileşim kaygısının arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Siber mağduriyet düzeyi arttıkça sosyal medyada paylaşılan içerik kaygısı düzeyinin de arttığı görülmüştür. Öte yandan, sanal ortamda yalnızlık düzeyi arttıkça siber mağduriyet düzeyinin azaldığı görülmüştür. Demografik değişkenler açısından incelendiğinde ise sosyal medyada sosyal kaygı düzeyinde ve/veya bazı alt boyut düzeylerinde öğrenim görülen sınıf, yaşamın büyük kısmının geçirildiği yer ve cinsiyet gruplarına göre anlamlı farklılıklar bulunduğu görülmüştür. Kadınların sosyal medya platformlarında yaşadıkları sosyal kaygı düzeyinin erkeklere göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Üniversite 4. sınıf öğrencilerinin sosyal medya platformlarında yaşadıkları sosyal kaygı düzeyinin, üniversite 1. sınıf öğrencilerinden ve üniversite 2. sınıf öğrencilerinden anlamlı düzeyde daha düşük olduğu görülmüştür. Yaşamının büyük kısmını köyde geçiren katılımcıların sosyal medya platformlarında yaşadıkları sosyal kaygı düzeyinin, yaşamının büyük kısmını il merkezinde geçiren katılımcılara ve yaşamının büyük kısmını ilçe veya kasaba merkezinde geçiren katılımcılara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Katılımcıların yaşları arttıkça sosyal medya platformlarında yaşadıkları sosyal kaygı düzeylerinin azaldığı saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların sosyal medya platformlarında yaşanabilecek sosyal kaygıyı, sanal ortamda yalnızlığı ve siber mağduriyeti önlemeye yönelik alınabilecek önlemler açısından yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted on the analysis of the relationship between social anxiety in social media, cyber victimization and loneliness in the virtual environment in a sample of university students. Data were collected by using the“Social Anxiety Scale for Social Media Users”,“Virtual Environment Loneliness Scale (VELS)”and“Cyber Victimization Scale”. Data were collected from 401 volunteer university students, aged mostly 18-24. The data were analyzed in SPSS 22 Statistical Software Package. According to the study, it was found that when the level of loneliness increased in the virtual environment, the level of interaction anxiety in social media increased. It was observed that as the level of cyber victimization increased, the level of content anxiety shared on social media also increased. It was observed that as the level of loneliness increased in the virtual environment, the level of cyber victimization decreased. When the datas assessed in terms of socio-demografic charactestic, significant differences were found between social anxiety levels and/or some sub-dimension levels in social media according to the class level groups, place groups where most of their lives were spent and gender groups. The level of social anxiety experienced by women on social media platforms is significantly higher than that of men. The level of social anxiety experienced by 4th year university students on social media platforms is significantly lower than 1st year university students and 2nd year university students. The level of social anxiety experienced by the participants who spend most of their lives in the village is higher than the participants who spend most of their lives in the city center and those who spend most of their lives in the district center. As the age of the participants increases, their social anxiety levels on social media platforms decrease. The findings obtained from the research will be useful in order to prevent social anxiety on social media platforms, loneliness in the virtual environment, cyber victimization.