Internet freedom vs internet sovereignty: Analysis of cybersecurity responses by states and intergovernmental organizations
İnternet özgürlüğü ve internet hakimiyeti: Devletlerin ve hükümetlerarası örgütlerin siber güvenlik tepkilerinin analizi
- Tez No: 748345
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ELİKÜÇÜK YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Siber güvenlik, internet hakimiyeti, çoklu paydaşçılık, bilgi güvenliği, siber alan, Cybersecurity, Internet sovereignty, multistakeholderism, information security, cyberspace
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırma ile devletler ve hükümetlerarası örgütler dahil küresel aktörlerin siber güvenlik ile ilişkili tehditlere yönelik bireysel ve kolektif tepkilerini internet özgürlüğü ve internet hakimiyeti bakış açıları üzerinden incelemek hedeflenmiştir. Araştırma, nitel vaka incelemesi yöntemi ile gerçekleştirilmiş ve siber güvenlik ile ilgili pek çok vaka ve mevzuat analiz edilmiştir. Araştırma için ikincil veriler kullanılmıştır. Siber güvenliğin geleceğine dair bilgi edinmek, siber alan ile ilişkili sorularla baş etmeye yönelik yeni bir küresel işbirliğinin mümkün olup olmadığını belirlemek ve şu ana kadar İnternet özgürlüğünü ve İnternet hakimiyetini yaygınlaştırmak üzere yapılan bireysel ve ortak çalışmaları belirlemek amaçlanmıştır. Teknolojik gelişmeler, siber saldırılar şeklinde yeni tür bir tehdidin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Siber silahların göreceli olarak az masrafla kullanılabilmesi, devletlere ve devlet harici taraflara dünya çapında zarara sebep olma imkanını sunmaktadır. AB, NATO, BM, Avrupa Konseyi ve Şangay İşbirliği Örgütü'nün uğraşları yasal çerçevelerin net olmaması, az gelişmiş ülkelerin kaynak eksikliği, uluslararası işbirliğine yönelik isteksizlik, uluslararası mevzuatlar ve anlaşmalar arasındaki uyumsuzluklar ve büyük güçler arasındaki temel yaklaşım farklılıkları gibi nedenlerle şu ana dek pek başarılı olmamıştır. Dahası BM'nin Ülke Uzmanları Grubu'nun tatmin edicilikten uzak çalışmaları, AB Siber Güvenlik Yasası ile Budapeşte Sözleşmesi arasındaki uyumsuzluklar ve Rusya ile Çin'in Budapeşte Sözleşmesi'ni imzalamaması en güçlü aktörlerin uluslararası işbirliği konusunda uzlaşmaya varmaktan uzak olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been aimed at studying the individual and collective responses of global actors against threats related to cyberspace, including governmental and intergovernmental institutions, from the perspectives of Internet freedom and Internet sovereignty. This has been done through the use of qualitative case study and several cases and legislations related to cybersecurity have been analyzed. Secondary data have been used for the research. It was intended to determine what awaits cybersecurity in the future, would a new kind of global cooperation be possible to deal with issues related to cyberspace, and to determine the individual and collaborative efforts aimed at promoting Internet freedom and Internet sovereignty so far. Developments in technology have resulted in the emergence of a new kind of threat in cyber-attacks. The relatively affordable means of utilizing cyber weapons allow for governments and non-governmental parties alike to inflict damage throughout the world. Efforts from the EU, NATO, the UN, the CoE, and the SCO have been less than successful due to the ambiguous nature of legal frameworks, lack of resources of the less developed states, lack of desire for international cooperation, inconsistencies between different international legislations and treaties, and the fundamentally different approaches to cybersecurity between great powers. Furthermore, the disappointing efforts of the UN's GGE, inconsistencies between the EU Cybersecurity Law and the Budapest Convention, and the fact that Russia and China did not become a party to the Budapest Convention means that the most powerful actors are far from reaching consensus for international cooperation.