Covid-19 pandemi süreci ile konut sektörü ilişkisi: Türkiye örneği
- Tez No: 748510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, COVİD-19, Konut Sektörü, Konut Talep ve Arzı, Pandemic, COVİD-19, Housing Sector, Housing Demand and Supply
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
COVİD-19 Çin'in Hubei eyaletinin Wuhan kentinde ortaya çıkan küresel bir salgın krizidir. Virüs kısa zamanda yaydığı etkiyle birlikte bir kıtadan diğerine hızla yayılmış ve WHO tarafından pandemi ilan edilmesine neden olmuştur. COVİD-19 insanoğlunu günlük yaşamının dışına çıkarırken tüm alanlar üzerinde olumsuz bir etki yaratmıştır. Günümüz küresel dünyasında artık tüm ülkeler birbirine bir zincir ile bağlılık göstermektedir. Söz konusu salgının etkisiyle ekonomik, siyasal, politik, sosyal ve kültürel alanlarda yaşanan aksamalar üretim ve tedarik zincirinin yavaşlamasına neden olmuştur. İnsanlık yeryüzünde yaşamaya başladığından beri barınma gereksinimi duymuştur. Dolayısıyla ilk zamanlarda doğa içerisinde yer alan yerleri kullanırken daha sonra ise barınma yerlerini kendileri inşa etmeye başlamışlardır. Konut, kişilerin fiziksel olarak barınma gereksinimini karşılayan ve kendilerini rahat ve güvende hissettikleri olgudur. Konut, tarih boyunca insanların değişim aracı, yatırım aracı ve olağanüstü durumlar da iktisadi açıdan varlıklarını koruma altına aldıkları güvenli liman olma özelliğine sahiptir. Tarih boyunca ortaya çıkan olağanüstü durumlarda ve günümüz küresel dünyasında COVİD 19 ile oluşan belirsizlikler neticesinde konut piyasası bireylerin varlıklarını koruması için daha efektif bir rol oynamaktadır. Bu tez çalışmasında konut sektörü ve COVİD-19 arasındaki ilişki 09 Mart 2020- 04 Şubat 2022 dönemleri arasında haftalık veriler ile analiz edilmiştir. Analize konu olan konut sektörü ölçütü olarak konut kredileri kullanılırken COVİD-19'u temsilen ise ölüm sayısı, vaka sayısı ve konut kredilerine etkisi olacağı düşünülen döviz kuru ise kontrol değişken olarak yer almıştır. Değişkenlerin birim kök analizleri ADF, KPSS ve Carrion-i Silvestre testleri kullanılarak yapılmıştır. Değişkenler arasında eş bütünleşmenin varlığını sınamak amacıyla Maki Eş Bütünleşme Testi kullanılmıştır. Değişkenler arasında nedensellik ilişkilerini saptamak amacıyla ise Zamanla Değişen Nedensellik Testi kullanılmıştır. Ampirik bulgulara göre klasik birim kök testlerinde değişkenler I(1) düzeyinde durağan iken CS birim kök testinde ise birim köklüdür. Eşbütünleşme testinde Türkiye'de konut sektörü ile pandemi değişkenleri arasında uzun dönemli bir ilişki vardır. Nedensellik ilişkisine göre ise belirli tarihlerde seriler arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi yakalanmıştır.
Özet (Çeviri)
COVID-19 is a worldwide pandemic crisis unfolding in Wuhan, Hubei province, China. The virus swiftly spread from one continent to another, causing it to be declared a pandemic by the World Health Organization. COVID-19 has had an adverse influence on many aspects of human life while removing people from their regular routines. In today's global world, all countries are connected to each other with a chain. Disturbances in the economic, political, social, and cultural areas have resulted in a production and supply chain delay as a result of the epidemic's impact. As a result of the epidemic's influence on the economy, politics, social, and cultural systems, production and supply chains have slowed. Since people began to live on earth, they have required shelter. As a consequence, people began by using natural locations and later began to construct their own shelters. Housing is a phenomenon in which individuals physically provide their housing needs while also feeling secure and comfortable. Throughout history, housing has been a means of exchange, an investment tool, and a safe haven where people protect their economic assets in extraordinary situations. The current pandemic process is the scene of a global health crisis and economic instability from the point of view of countries. The housing market plays a more effective function in preserving individual assets as a consequence of unusual occurrences that have happened throughout history and the uncertainty produced by COVID 19 in today's global society. In the study, the relationship between the housing sector and COVID-19 was analyzed with weekly data between 09 March 2020 and 04 February 2022. The number of fatalities, the number of cases and the exchange rate, which was assumed to have an influence on housing loans, were included as control variables to reflect COVID-19, while housing loans were utilized as the criteria of the housing sector, which was the topic of the study. The ADF, KPSS, and Carrion-i Silvestre tests were used to perform unit root analyses on the variables. The Maki Co-Integration Test was used to test the existence of cointegration among the variables. The Time Varying Causality test was used to determine causality relationships between variables. While variables in traditional unit root tests are stable at the I(1) level, they are unit rooted in CS unit root tests, according to empirical evidence. The housing sector and pandemic variables in Turkey have a long-term link, according to the cointegration test. A bidirectional causation link between the series was discovered on particular dates, according to the causality relationship.