Uzaktan eğitim sürecinde konuşma becerisinin geliştirilmesi için kullanılan Almanca aplikasyonlar
German applications used for developing speaking skills in distance education process
  1. Tez No: 748527
  2. Yazar: BEYZANUR KENGER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRIM TUĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, German Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Konuşma Becerisi, Yabancı Dil Öğretimi, Almanca Aplikasyon, Almanca Öğretimi, Distance Education, Speaking Skill, Foreign Language Teaching, German Application, German Teaching
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Tarih boyunca eğitim içinde önemli bir konuma sahip olan yabancı dil eğitimi, son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve küreselleşme ile bu konumunu daha da etkin bir hale getirmiştir. Yabancı dil eğitiminde Türkiye'de ciddi bir öneme sahip olan Almanca öğrenimi-öğretiminin daha hızlı ve etkili biçimde eğitimde yer alması için alanın uzmanları, dil yöntemlerini ve bu konudaki çalışmaları tartışmaktadır. Bu tartışmada bahsi geçen en önemli konulardan biri, teknolojinin eğitimdeki yeridir. Özellikle uzaktan eğitimin zorunlu kılındığı pandemi sürecinde teknolojinin eğitime sunduğu katkılar fazladır. Bu durumda, Almanca eğitiminde teknolojik unsurlar yardımcı kaynak olmuştur. Ancak bu süreçte bu öğelerin kullanılabilirliği ve nasıl kullanılması gerektiği tartışılan önemli sorulardan biridir. Araştırma, Trakya Üniversitesi Almanca Öğretmenliği bölümü 2020-2021 yılları güz ve bahar dönemlerinde eğitim gören 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin Covid-19 pandemi sürecinde kullandığı aplikasyonların Almanca öğrenimlerine ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunup bulunmama durumlarını incelemektedir. Öğretmen adayları, pandemi sürecinde Almanca öğrenimi için maliyeti ucuz ve kullanımı kolay olduğundan özellikle dijital kaynaklara başvurmuşlar, ancak bu kaynakların öğretmen adayları için güvenilir ve yeterli olup olmadığı bilinmemektedir. Araştırmanın amacı, yukarıda bahsedilen uygulamaların yararlılığı ve yeterliliğiyle ilgili öğrencilerin düşünceleriyle birlikte bir denetleme yapıp fikir sahibi olmaktır. Araştırmacı, çalışmada yer alması için öğrencilerle yaptığı ön anket sonrasında öğrencilere belli sayıda uygulamayı sunum yoluyla tanıtmış, ardından aynı anketi tekrar yaparak katılımcıların düşünceleri elde edilmiştir. Bu anketle ayrıca açık uçlu sorular da vererek öğrencilerin pandemi sürecinde bu uygulamaları kullanımı ve uygulamalar hakkında değerlendirmeleri alınmış, devamında öğrencilere belli derslerin vize sınavında konu hakkında sorular sorularak cevap alınmıştır. Altı bölümden oluşan bu tez çalışması nitel araştırma türündedir. Çalışmanın birinci bölümünde çalışmanın konusuna giriş yapılarak tezin ana amacı ve alt amacı açıklanmış, tezi oluşturan sorulara ve tezin önemine değinilmiş, tezin konusu ile ilgili tanımlamalar yapılmış ve tez konusuna dair incelenen literatür çalışmalarından bahsedilmiş, problem durumundan söz edilmiş ve bu problem durumunun araştırılma yöntemi anlatılmıştır. Ayrıca sınırlılıklara ve belirlenen hipoteze yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde kuramsal çerçeve içinde yabancı dilin ortaya çıkışı ve önemi gibi konularla birlikte yabancı dil öğretiminden, dünyada ve Türkiye'de yabancı dil olarak Almanca öğretiminden belli kriterlerle birlikte söz edilmiş, yabancı dil öğretimindeki yöntemlere değinilerek bu yöntemlerin öğretimdeki öneminden bahsedilmiş, ayrıca internetin yabancı dil öğretimindeki yeri, internette yer alan dil öğretimi için hazırlanmış uygulamaların yapısı ve kriterleri, konuşma becerisini geliştirmeye yardımcı uygulamaların kriterleri ve Almanca öğretiminde kullanılan konuşma becerisi ağırlıklı uygulamalar genel olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Almanca öğretiminde kullanılabilen konuşma becerisi ağırlıklı aplikasyonlar Almanca-Türkçe çevrimiçi sözlü çeviri uygulamaları, Almanca öğretiminde yardımcı podcastler, eğitici videolar içeren uygulamalar ve sözlü alıştırma yapmayı sağlayan uygulamalar olarak dörde ayrılmış ve bu aplikasyonlar örneklerle açıklanmıştır. Dördüncü bölümde araştırma modeli, yöntemi, yaklaşımı, deseni ve bunların belirlenmesi anlatılmış, çalışma grubu, evren ve sayımdan bahsedilmiş, örneklem ve örnekleme ve araştırmada yer alan ölçme ele alınmış, araştırma verileri, veri araçları, verilerin toplanma yöntemi, nasıl toplandığı, analiz edilerek yorumlandığı izah edilmiş ve araştırmada geçerlik ve güvenirlik açıklanmıştır. Beşinci bölümde bulgular sunulmuş, anketin analizi yapılmış ve yorumlanmıştır. Altıncı bölüm ise sonuç ve önerilerin yer aldığı bölümdür.
Özet (Çeviri)
Foreign language education, which has an important position in education throughout history, has made this position even more effective with the technological developments and globalization in recent years. Language methods and studies are discussed by experts in the field so that German learning and teaching, which has a serious importance in foreign language education in Turkey, can be included in education more quickly and effectively. One of the most important issues mentioned in this discussion is the place of technology in education. Especially in the pandemic process, when distance education is compulsory, the contribution of technology to education is high. In this case, technological elements have been a helpful resource in German education. However, in this process, the usability of these items and how they should be used is one of the important questions discussed. The research examines whether the applications that provide content with the internet technology used by the second and third grade students of Trakya University German Language Teaching Department in the autumn and spring term of 2020-2021 contribute to their learning and professional development of German as a foreign language. In this process, pre-service teachers especially applied to digital resources for learning German, since they are inexpensive and easy to use. However, it is not known whether these resources provide academically reliable and sufficient content for German teacher candidates. The aim of the research is to make an inspection and have an idea about the usefulness and sufficiency of these applications, together with the thoughts of the students. The researcher determined a certain number of applications after the preliminary interview with the students to take part in the study. Then, with open-ended questions, students' use of these applications during the pandemic process and their evaluations about the applications were taken. This thesis, which consists of six chapters, is in the type of qualitative research. In the first part of the study, the main purpose and sub-purpose of the thesis are explained by introducing the subject of the study, the questions that make up the thesis and the importance of the thesis are mentioned, the definitions about the subject of the thesis are made, the literature studies on the thesis subject are mentioned, the problem situation is mentioned and the research method of this problem situation is explained. In addition, limitations and the determined hypothesis are included. In the second part of the study, subjects such as the emergence and importance of a foreign language within the theoretical framework, foreign language teaching, teaching German as a foreign language in the world and in Turkey are mentioned together with certain criteria, the importance of these methods in teaching foreign language is mentioned by referring to the methods in foreign language teaching. In this study, the structure and criteria of the applications prepared for language teaching on the Internet, the criteria of applications that help improve speaking skills, and the speaking skills-based applications used in German teaching are discussed in general. In the third chapter, speaking skills-based applications that can be used in German teaching are divided into four as German-Turkish online interpreting applications, auxiliary podcasts in German teaching, applications containing educational videos and applications that provide oral practice, and these applications are explained with examples. In the fourth chapter, the research model, method, approach, design and their determination are explained, the study group, universe and census are mentioned, sampling and sampling and the measurement in the research are discussed, research data, data tools, data collection method, how they are collected, analyzed and interpreted. explained and the validity and reliability of the research were explained. In the fifth chapter, the findings are presented, the questionnaire is analyzed and interpreted. The sixth section is the section with conclusions and recommendations.