Yetenek yönetimi ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi: Azerbaycan Bakü'deki özel bankalara yönelik bir araştırma
Analysis of the relationship between talent management and organizational commitment: A research for private banks in Azerbaijan Baku
- Tez No: 664876
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYD EBRAR LEVENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Özel bankalar, Azerbaycan, Yetenek yönetimi, Örgütsel bağlılık, İnsan sermayesi, Özel bankalar, Azerbaycan, Yetenek yönetimi, Örgütsel bağlılık, İnsan sermayesi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, yetenek yönetimi ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesine odaklanmaktadır. Günümüzde organizasyonlarda insan sermayesi en az finansal sermaye kadar önemli bir hale gelmiştir. Bu bağlamda etkin yönetim; insan sermayesi ve yeteneklerine bağlı olarak gelişmektedir. Piyasalarda belirsizlik daha da arttığından, örgütler küresel rekabet ortamında sürdürebilir rekabet üstünlüğü kazanmak için farklılık oluşturmaya çalışmaktadır. Bu yüzden insan kaynaklarının önemi artmakta ve işletmeler artık yetenek yönetiminin iş ortamında başarının en önemli anahtarlarından biri olduğunu kabul etmektedir. Yetenek yönetimi uygulayan işletmeler, çalışanlarını, işin gerektirdiği yeteneklere sahip bireyler arasından seçmektedir. Kendine yatırım yapılan, yetenekleri doğrultusunda eğitilen ve geliştirilen çalışanlar işletmede çalışmaya devam ederek, işletmenin performansını, rekabet gücünü ve entelektüel sermayesini de arttırabilmektedir. Örgütsel bağlılık, işletmenin yetenek yönetimi stratejisinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Çalışanlar kendilerini işlerinde yetenekli hissettiklerinde işletmeye bir bağlılık algısı gelişmekte ve işletmenin bir üyesi olarak iş tatmininin sağlanması hedeflenmektedir. Böylece kendini işinde yetenekli hisseden bireylerin de örgüte bağlılık düzeyleri artması ve işten ayrılma niyetleri azalması beklenmektedir. Özel bankalarda ise yetenek yönetimi ve çalıştığı bankaya bağlı çalışanların bulunması daha kritik bir önem arz etmektedir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, Azerbaycan başkenti Bakü'de bulunan özel bankalarda yetenek yönetiminin hangi düzeyde kullanıldığı ile örgütsel bağlılık ve onun alt boyutlarına nasıl etki ettiğini ölçmek, eksiklerini saptamak ve önemini belirlemektir. Çalışmada ayrıca, örgütsel bağlılığın yaş, eğitim, cinsiyet gibi demografik faktörlerle etkisi de incelenmekte ve bunlarla ilgili de hipotezler test edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the relationship between talent management and organizational commitment. Today, human capital has become as important as financial capital in organizations. In this context, effective management develops depending on human capital and talents. As the uncertainty in the markets increases even more, organizations try to make a difference in order to gain a sustainable competitive advantage in the global competitive environment. Therefore, the importance of human resources is increasing and businesses now accept that talent management is one of the most important keys to success in the business environment. Businesses that apply talent management choose their employees among individuals with the skills required by the job. Employees who are invested in themselves, trained and developed in line with their talents, can continue to work in the business, increasing the performance, competitiveness and intellectual capital of the business. Organizational commitment plays an important role in the development of the talent management strategy of the enterprise. When employees feel talented in their work, a sense of commitment to the business develops and job satisfaction is aimed as a member of the business. Thus, it is expected that individuals who feel talented in their job will increase their commitment to the organization and their intention to quit their job will decrease. In private banks, talent management and having employees committed to the bank they work with are more critical. In this context, the purpose of this study is to measure the level of use of talent management in private banks in Baku, the capital of Azerbaijan, and how it affects organizational commitment and its sub-dimensions, to identify its deficiencies and to determine its importance. The study also examines the impact of organizational commitment on demographic factors such as age, education, and gender, and the related hypotheses are tested.