Sınıf öğretmenlerinin hayat bilgisi öğretimine yönelik tutumları ve yaşam becerileriyle ilgili görüşlerinin incelenmesi
Investigation of class teachers' attitudes to life teaching and their opinions on life skills
- Tez No: 748660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YALÇIN KARALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi Öğretimi, Yaşam Becerileri, Life Studies Teaching, Life Skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin Hayat Bilgisi öğretimine yönelik tutumları ve yaşam becerileriyle ilgili görüşlerini cinsiyet, eğitim durumu, mesleki kıdem yılı ve sınıf türü değişkenlerine göre incelemektir. Bu çalışmada nicel araştırma yaklaşımlarından ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Adıyaman il genelinde 2021-2022 eğitim-öğretim yılında resmi ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Örneklem sayısı hesaplanmış olup 254 sınıf öğretmenine ölçekler uygulanmıştır. Araştırmada veri toplamak için Sarıkaya, Özgöl ve Yılar (2017) tarafından geliştirilen“Hayat Bilgisi Öğretimi Tutum Ölçeği”ile Bastık (2018) tarafından geliştirilen“Yaşam Becerileri Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Toplanan veriler istatistik programında analiz edilmiştir. Araştırma verileri normal dağılım göstermediğinden iki kategorili değişkenler için Mann-Whitney U testi, üç ve daha fazla kategorili değişkenler için Kruskal-Wallis H testi, iki ölçeğin aralarındaki ilişkinin saptanması için de Spearman Korelasyon testi kullanılmıştır. Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin Hayat Bilgisi öğretimine yönelik tutumları ve yaşam becerileriyle ilgili görüşlerinin ortalamaları ve standart sapma değerlerini gösteren betimsel istatistik analizine yer verilmiştir. Analiz sonuçlarına göre sınıf öğretmenlerinin Hayat Bilgisi öğretimine yönelik tutumları ve yaşam becerileriyle ilgili görüşlerinin ortalamaları yüksek düzeyde çıktığı görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin Hayat Bilgisi öğretimine yönelik tutumlarının alt boyutları arasından en yüksek kullanım düzeyinin sevme, yaşam becerileriyle ilgili görüşlerinin alt boyutları arasında en yüksek kullanım düzeyinin de sağlıklı olma becerisi ile doğayı ve çevreyi koruma becerisi' inde olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin Hayat Bilgisi öğretimine yönelik tutumlarının sevme alt boyutunda kadın öğretmenlerin lehine olacak şekilde cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin kıdem yıllarına göre Hayat Bilgisi öğretimine yönelik tutumları, 21-30 yıl mesleki kıdem yılına sahip sınıf öğretmenlerinin lehine olacak şekilde mesleki kıdem yıllarına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin yaşam becerileriyle ilgili görüşleri, alt boyutlarda ve ölçek genelinde cinsiyet, eğitim durumları, mesleki kıdem yılları ve görev yapılan sınıf türü değişkenleri bakımından herhangi bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin Hayat Bilgisi öğretimine yönelik tutumları ve yaşam becerileriyle ilgili görüşleri arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre sınıf öğretmenlerinin Hayat Bilgisi öğretimine yönelik tutumları arttıkça yaşam becerileriyle ilgili görüşlerinin düzeyleri de artacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the attitudes of classroom teachers towards teaching Life Sciences and their views on life skills according to the variables of gender, education level, professional seniority and class type. In this study, the relational survey model, one of the quantitative research approaches, was used. The universe of the research consists of classroom teachers working in public primary schools throughout the province of Adıyaman in the 2021-2022 academic year. Simple random sampling method was used in the study. The number of samples was calculated and scales were applied to 254 classroom teachers. In order to collect data in the research,“Life Science Teaching Attitude Scale”developed by Sarıkaya, Özgöl and Yılar (2017),“Life Skills Scale”developed by Bastik (2018) and a personal information form prepared by the researcher were used. The collected data were analyzed in the statistical program. Since the research data did not show a normal distribution, Mann-Whitney U test was used for variables with two categories, Kruskal-Wallis H test was used for variables with three or more categories, and Spearman Correlation test was used to determine t0he relationship between the two scales. In this study, a descriptive statistical analysis showing the averages and standard deviation values of primary school teachers' attitudes towards life studies teaching and their views on life skills is included. According to the results of the analysis, it was seen that the average of the classroom teachers' attitudes towards life studies teaching and their views on life skills was high. Among the sub-dimensions of primary school teachers' attitudes towards life studies teaching, it was determined that the highest level of use was in the sub-dimensions of love, and among the sub-dimensions of their views on life skills, the ability to be healthy and the ability to protect nature and the environment. It has been determined that the attitudes of the classroom teachers towards the teaching of Life Studies show a significant difference in favor of female teachers in the sub-dimension of liking, according to the gender variable. It has been determined that the attitudes of classroom teachers towards Life Studies teaching according to their seniority years show a significant difference according to their professional seniority years, in favor of classroom teachers with 21-30 years of professional seniority. It has been determined that the opinions of the classroom teachers about life skills do not show any difference in terms of gender, educational background, years of professional seniority and type of class they work in. It has been determined that there is a moderate positive and significant relationship between classroom teachers' attitudes towards life studies teaching and their views on life skills. According to these results, it can be said that as classroom teachers' attitudes towards life studies teaching increase, their level of views on life skills will also increase.