Toplam faktör verimliliği ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki: Türkiye örneği
Relationship between total factor productivity and economic growth: The case of Turkey
- Tez No: 748788
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Toplam Faktör Verimliliği, Ekonomik Büyüme, ARDL yaklaşımı, Total Factor Productivity, Economic Growth, ARDL Bound Test
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İktisat politikaları, ülke refahının önemli bir belirleyicisi olan ekonomik büyümeyi hedeflemenin yanında bu büyümenin sürdürülebilir olmasını da amaç edinirler. Sürdürülebilir ekonomik büyüme literatürde de sıkça ifade edildiği gibi verimlilik artışlarına dayanır. Solow büyüme modelinden hareketle tasarlanan bu çalışmada toplam faktör verimliliği ve ekonomik büyüme ilişkisi Türkiye için incelenmiştir. Araştırmada ekonomik büyümeyi temsilen reel gayri safi yurtiçi hasıla kullanılmıştır. Açıklayıcı değişken olarak toplam faktör verimliliği düzeyi yanında sermaye stoku ve istihdam edilen kişi sayısı kontrol değişken olarak modele dahil edilmiştir. 1990-2019 dönemi verileri kullanılarak ARDL(Otoregresif Dağıtılmış Gecikme Modeli) yaklaşımı, en küçük kareler yöntemi ile tahmin edilmiştir. Tahmin edilen model sonuçlarına göre toplam faktör verimliliği ile reel gayri safi yurtiçi hasıla arasında pozitif yönlü eş bütünleşme ilişkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca, kontrol değişken olarak modele dahil edilen sermaye stoku ve istihdam edilen kişi sayısı ile reel gayri safi yurtiçi hasıla arasında pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In addition to targeting economic growth, economic policies which is an important determinant of the welfare of the country, also aim to ensure that this growth is sustainable. Sustainable economic growth is based on productivity increases, as it is often stated in the literature. In this study, which was designed based on the Solow growth model, the relationship between total factor productivity and economic growth was examined for Turkey. Real gross domestic product per capita was used to represent economic growth in the research. In addition to total factor productivity growth as explanatory variable, total capital stock and employment rate are included in the model as control variables. Using the 1990-2019 period data, ARDL (Autoregressive Distributed Lag Bound Test) approach was estimated by the OLS method. According to the estimated model results, it was determined that there is a positive cointegration relationship between total factor productivity and real gross domestic product. In addition, a positive relationship was observed between the growth of total capital stock and employment rate included in the model as control variables, and the real gross domestic product.