Örgütsel adalet ve duygusal emek ilişkisinde lider-üye mübadelesinin etkisi
The effect of leader-member exchange on organizational justice and emotional labor relationship
  1. Tez No: 748934
  2. Yazar: SELME UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENAY YÜRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, Duygusal emek, Yüzeysel davranış, Derinlemesine davranış, Lider-üye mübadelesi, Organizational justice, Emotional labor, Surface behavior, In-depth behavior, Leader-member exchange
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmada, hizmet sektörü çalışanlarının örgütsel adalet yada adaletsizliğe ilişkin algılarının duygusal emek davranışlarına etkisi incelenecektir. Bundan yola çıkarak örgütsel adalet ve duygusal emek ilişkisinin şekillenmesinde, lider-üye mübadelesinin nasıl bir rol oynadığının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla 400 hizmet sektörü çalışanına yüz yüze anket uygulanmıştır. Çalışmanın bulgularına göre, çalışanların yöneticileriyle etkileşimindeki adalet algıları onların müşterilerine daha az yüzeysel davranış sergilemesine yol açmaktadır. Çalışanların örgütlerine ve yöneticilerine karşı dağıtım adaleti algıları onların daha fazla derinlemesine davranış sergilemesine neden olmaktadır. Lider- üye mübadelesi yüksek olan çalışanlar etkileşim adaletine karşı daha az yüzeysel davranış sergilemektedir. Lider-üye mübadelesi yüksek olan çalışanlarda algıladıkları dağıtım adaletine karşı daha fazla derinlemesine davranış sergilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the effect of service sector employees perceptions of organizational justice or injustice on emotional labor behaviors will be examined. Based on this, it is aimed to determine what kind of role the leader-member exchange plays in the shaping of the relationship between organizational justice and emotional labor. Fort his purpose, a face to face survey was applied to 400 service sector employees. According to the findings of the study, employees perceptions of fairness in their interactions whith their managers cause them to exhibit less superficial behavior towards their customers. Distributive justice perceptions of employees towards their organizations and managers cause them to exhibit more in-depth behavior. Employees whith high leader-member exchanges show less superficial behavior towards interactional justice. It is observed that employees whith high leader-member Exchange exhibit more in-depth behavior towards perceived distributive justice.