Kritik hastalarda prognoz tayininde NEWS2-sil skoru ile NEWS2 skorunun karşılaştırılması
Comparison of NEWS2-clear score and NEWS2 score in determination of prognosis in critical patients
- Tez No: 748950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİRE BELGİN AKILLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: NEWS2, NEWS2-SIL, Laktat, Şok indeksi, NEWS2, NEWS2-SIL, Lactate, Shock index
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Kritik hastalarda mortalite öngörmede yaygın olarak kullanılan diğer parametrelerden Şok indeksi ve laktat düzeyi, tıpkı NEWS2 skoru gibi, prediktivitesi yüksek parametreler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüksek prediktiviteye sahip enstrumanların bir arada kullanılması ile oluşturulan NEWS2-SIL skoru ile NEWS2 skorunun hastane içi mortalite ve yoğun bakım yatışını öngörmede tanısal performanslarını karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Triyaj sınıflandırması olarak Acil ciddiyet indeks (ESI) kullanıldı.Çalışmaya ESI 2 ve ESI 3 olan hastalar alındı. 18 yaş altı hastalar, gebe hastalar, travma hastaları ve çalışma için onam vermeyen hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya dahil edilen hastalardan elde edilen verilerden; demografik özellikler, solunum sayısı, saturasyon değeri, vücut ısısı, sistolik kan basıncı, nabız sayısı, bilinç düzeyi ve laktat düzeyi kayıt altına alındı.Elde edilen bu verilerden NEWS2 skoru hesaplandı. NEWS2 skoruna SI+L eklenerek NEWS2-SIL skoru elde edildi. Daha sonra hastanın hastaneye yatıp yatmadığı, yoğun bakıma alınıp alınmadığı, tanısı, cerrahi tedavi gerekip gerekmediği, 24. Saat ve hastane içi mortalite sistem üzerinden takip edildi. Bulgular: Skorlama sistemlerinin hastane içi mortalite ve 24 saatlik mortalite gelişimi açısından performans karakteristikleri hesaplandı. Hastane içi mortalite için NEWS2-SIL>7.4 sensitivite 88.5 ,spesifite 74.0 , +LR 3.41 , -LR 0.16 , +PV 18.1, -PV 99.0 , AUC 0.87 tespit edildi (p12,3 sensitivite 75 ,spesifite 93.8 , +LR 12.2 , -LR 0.27 , +PV 20, -PV 99.5 , AUC 0.91 tespit edildi (p0,05). Sonuç: NEWS2-SIL skoru 24 saatlik mortaliteyi NEWS2 skorundan daha iyi ayırt edebilme yeteneğine sahiptir. Hastane içi mortaliteyi öngörmede NEWS2-SIL ve NEWS2 nin performansları birbirine benzerdir.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: Shock index and lactate level, which are other parameters commonly used in predicting mortality in critically ill patients, appear as parameters with high predictivity, just like the NEWS2 score. We aimed to compare the diagnostic performance of the NEWS2-SIL score and the NEWS2 score, created by using these highly predictive instruments together, in predicting in-hospital mortality and intensive care hospitalization.. Material and Methods: Emergency severity index (ESI) was used as triage classification. Patients with ESI 2 and ESI 3 were included in the study. Patients under the age of 18, pregnant patients, trauma patients and patients who did not give their consent for the study were not included in the study. From the data obtained from the patients included in the study; Demographic characteristics, respiratory rate, saturation value, body temperature, systolic blood pressure, pulse rate, consciousness level and lactate level were recorded. The NEWS2 score was calculated from the obtained data. The NEWS2-SIL score was obtained by adding SI+L to the NEWS2 score. Then, whether the patient was hospitalized, whether the patient was taken to the intensive care unit, diagnosis, whether surgical treatment was required, 24 hour and inhospital mortality were followed up on the system. Results: Performance characteristics of the scoring systems in terms of in-hospital mortality and 24- hour mortality were calculated. For in-hospital mortality, NEWS2-SIL>7.4, sensitivity 88.5, specificity 74.0, +LR 3.41, -LR 0.16, +PV 18.1, -PV 99.0, AUC 0.87 (p12.3, sensitivity 75, specificity 93.8, +LR 12.2, -LR 0.27, +PV 20, -PV 99.5, AUC 0.91 (p0.05). Conclusion: The NEWS2-SIL score has a better ability to distinguish 24-hour mortality than the NEWS2 score. The performances of NEWS2-SIL and NEWS2 were similar in predicting in-hospital mortality.