The relationship between indirect expropriations and non-compensatory regulatory measures
Dolaylı kamulaştırmalar ve tazmin gerektirmeyen düzenleyici işlem arasındaki ilişki
  1. Tez No: 748987
  2. Yazar: BEYZA EDA ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN TİRYAKİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Dolaylı Kamulaştırma, Düzenleyici İşlem, Radikal Kamu Gücü Doktrini, Sonuç Doktrini, Ilımlı Kamu Gücü Doktrini, Orantılılık, Kamu Yararı, İktisadi Etki, Indirect Expropriation, Regulatory Measure, Police Powers, Sole Effect, Moderate Police Powers, Proportionality, Public Purpose, Economic Effect
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tez, dolaylı kamulaştırmalar ve düzenleyici işlemler arasındaki ilişkiyi ele almayı amaçlamaktadır. Kamulaştırmalar çoğunlukla dolaylı kamulaştırma şeklinde gerçekleşmektedir. Dolaylı kamulaştırmalar devletin düzenleyici işlemleri nedeniyle yabancı yatırımcının yatırımından elde ettiği faydayı kaybetmesi sonucunda meydana gelir. Dolaylı kamulaştırmaları tazminat gerektirmeyen düzenleyici işlemlerden ayırt etmek zorluk teşkil etmektedir. Bu zor dengenin nasıl kurulacağı bu tezin temel konusunu teşkil etmektedir. Bu çalışmanın ilk olarak kamulaştırma ve düzenleyici işlem kavramı incelenecektir. Daha sonra dolaylı kamulaştırmalar ile tezmin gerektirmeyen düzenleyici işlemler arasındaki ilişkiyi ele almak için kullanılan farklı yaklaşımlar'ı tartışılacaktır. Ardından dolaylı kamulaştırma ve düzenleyici işlemleri birbirlerinde ayırmak için kullanılan kriterler üzerinde durulacaktır. Nihayet, çevreye'ye dair kaygılar'ı kapsayan dolaylı kamulaştırma iddialarını ele alınacaktir.
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to explore the relationship between indirect expropriations and regulatory measures. Expropriations mostly occur in the form of indirect expropriations, where a state's regulatory measures cause the investor to lose any benefit it has in its investment. However, it is difficult to distinguish indirect expropriations from regulatory measures that do not require compensation. How this difficult balance is maintained will be explored in this thesis. This thesis first focuses on the key notions of expropriation and regulatory measure. It then explores the different ways the relationship between expropriations and regulatory measures is approached before elaborating on the criteria that are used to distinguish indirect expropriations from non-compensable regulatory measures. Finally, this thesis addresses indirect expropriations with environmental concerns.