Hormon reseptörü (+) HER2 (-) metastatik meme kanserinde 1. basamak CDK4/6 inhibitörü tedavisinde yanıta etki eden prediktif ve prognostik faktörler
Hormone receptor (+) HER2 (-) in metastatic breast canceraffecting the response in 1ST stage CDK 4/6 inhibitortreatment predictive and prognostic factors
  1. Tez No: 749330
  2. Yazar: KÜBRA TUBA ÇAYİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN VARIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: CDK4/6 inhibitörleri, meme kanseri, palbosiklib, ribosiklib, CDK 4/6 inhibitors, breast cancer, palbociclib, ribociclib
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Hormon Reseptörü pozitif, İnsan Epidermal Büyüme Faktörü 2 negatif meme karsinom tanılı hastalar çeşitli direnç mekanizmaları nedeni ile endokrin tedavilere rağmen nüks/metastatik aşamaya geçebilmektedir. Bu direnç mekanizmalarından biri de hücre içi Siklin D/ siklin dependan kinaz/Retinablastom proteini olup, bu aşamada tedavide CDK inhibitörleri tercih edilmektedir. Bu doğrultuda metastatik meme kanseri tanılı hastalarda 1. basamakta CDK4/6 inhibitörü tedavisine etki eden prediktif ve prognostik faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi onkoloji poliklinik birimine Ocak 2020-Aralık 2021 döneminde başvuran, metastatik meme karsinomu tanısıyla 1. basamakta CDK4/6 inhibitörü tedavisi almış olan hastaların verileri hastane otomasyon sistemi ve onkoloji poliklinik kayıtlarından elde edildi. Retrospektif olarak incelenerek hastaların demografik özellikleri, histopatolojik veriler, yanıt durumu, tedavi başlangıcına ait kan parametreleri excel programına kaydedildi ve istatistiksel olarak analize edildi. BULGULAR: Çalışmaya HR (+) / Her2 (-) olan 92 metastatik meme kanseri hastasının verileri dahil edilmiştir. Hastaların ortanca yaşı 57,8 (min-maks: 44,8- 70,8) dir. Birinci basamak tedavide eş zamanlı endokrin tedavi ile hastaların 44'ü (%47,8) ribosiklib alırken, 48'i (%52,2) palbosiklib almıştır. Ribosiklib ve palbosiklib alan hastalar histolojik subtip, lokasyon, eşlik eden endokrin tedavi ajanı ve mortalite açısından değerlendirilmiş gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (sırasıyla p=0,470; p=0,569; p=0,557; p=0,720; p=0,414). Ayrıca yanıt oranları açısından da gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,222). SONUÇ: Metastatik meme kanseri teşhisi konulan hastalarda 1. basamak CDK4/6 inhibitörleri ile eş zamanlı endokrin tedaviye yanıtı predikte eden klinik ve patolojik belirteçlerin değerlendirildiği çalışmamızda, değişkenler ile tedavi yanıtı arasında herhangi bir korelasyon saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
AIM: Human epidermal growth factor, hormone receptor positive Due to numerous resistance mechanisms, patients with stage 2 negative breast cancer may progress to the relapse/metastatic stage despite endocrine therapy. Intracellular Cyclin D/cyclin- dependent kinase/retinoblastoma protein is one of these resistance mechanisms, and at this point in the treatment, CDK inhibitors are recommended. It was intended to assess the predictive and prognostic variables influencing CDK4/6 inhibitor therapy in patients with metastatic breast cancer in this direction. MATERIALS AND METHODS: The hospital automation system and the oncology polyclinic records were used to compile information on patients who applied to the oncology polyclinic unit of Sakarya University Training and Research Hospital between January 2020 and December 2021 and received CDK4/6 inhibitor treatment as the initial step after being diagnosed with metastatic breast carcinoma. The patient demographic information, histopathology data response status, and blood parameters at the start of treatment were entered into the excel application and statistically assessed. RESULTS: Data of 92 metastatic breast cancer patients with HR (+) / Her2 (-) were included in the study. The median age of the patients was 57.8 (min-max: 44.8-70.8). With concomitant endocrine therapy in first-line therapy, 44 (47.8%) patients received ribociclib, while 48 (52.2%) received palbociclib. Patients receiving ribociclib and palbociclib did not differ significantly between the groups evaluated in terms of histological subtype, location, concomitant endocrine therapy agent, and mortality (p=0.470; p=0.569; p=0.557; p=0.720; p=0.414, respectively). In addition, there was no significant difference between the groups in terms of response rates (p=0.222) CONCLUSION: In our investigation, which assessed the clinical and pathological markers predicting response to first-line CDK4/6 inhibitors and concurrent endocrine therapy in patients with metastatic breast cancer, no association between the variables and treatment response was discovered.