Otel çalışanlarının zaman yönetimi, iş stresi ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin analizi: Pandemi dönemi örneği
Analysis of the relationship between time management, job stress and life satisfaction of hotel employees: A case of pandemic period
  1. Tez No: 749505
  2. Yazar: AYNUR DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİME GÖKTAŞ KULUALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman Yönetimi, İş Stresi, Yaşam Doyumu, Pandemi Dönemi, Otel Çalışanları, Time Management, Job Stress, Life Satisfaction, Pandemic Period, Hotel Employees
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
21. yüzyılın başlarına doğru küresel anlamda yaşanan hızlı değişim, ekonomik gelişmeler ve salgın hastalıklar insan yaşamı için zamanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Yaşanan bu değişim, bireyler üzerinde zaman baskısını artırmış ve zaman baskısı altında kalan bireyler hem iş hayatında hem de sosyal yaşamlarında zaman yetersizliği sorunuyla daha çok karşı karşıya kalmışlardır. Bu durum, bireyler üzerinde kişisel stres ve iş stresi, yaşam ve iş doyumsuzluğu gibi olumsuz sonuçlar doğurmuştur. Bu çalışmanın amacı Covid 19 Pandemisi döneminde otel çalışanlarının zaman yönetiminin iş stresi ve yaşam doyumu üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma turizm sektörünün yoğun olduğu Antalya ilinin Manavgat ve Kemer ilçelerindeki 4 ve 5 yıldızlı otellerde çalışan toplam 578 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde zaman yönetimi ile ilgili teorik bilgilere yer verilmiş, ikinci bölümünde ise iş stresi ve yaşam doyumu konuları ele alınmıştır. Literatür çalışmanın yer verildiği birinci ve ikinci bölümlerin sonlarında zaman yönetimi, iş stresi ve yaşam doyumu değişkenlerinin pandemi döneminde farklılıklarına ve zorluklarına yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise zaman yönetimin iş stresi ve yaşam doyumu üzerinde etkilerinin incelendiği uygulama sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; zaman yönetiminin iş stresi üzerinde, iş stresinin de yaşam doyumu üzerinde olumlu ve anlamlı etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca zaman yönetimi alt boyutlarından zaman kayıpları ile iş zamanın kayıplarının iş stresi üzerinde etkisi olduğu bulgulara ulaşılırken zaman tutumlarının da yaşam doyumu üzerinde etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışanların demografik özellikleri incelendiğinde zaman yönetimi, iş stresi ve yaşam doyum düzeyleri arasında farklılaşmalar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid global change, economic developments and epidemics towards the beginning of the 21st century show how important time is for human life. This change and development has increased the time pressure on the affected individuals, and the individuals who are under time pressure are more likely to face the problem of lack of time both in their business life and in their social lives. This situation has had negative consequences on individuals such as personal and work stress, life and job dissatisfaction. The aim of this study is to examine the effect of time management of hotel employees on job stress and life satisfaction during the pandemic period. The study was carried out on a total of 578 employees working in 4 and 5 star hotels in the Manavgat and Kemer districts of Antalya, where the tourism sector is intense. In the first part of the research, time management theoretical information is given, and in the second part, the subjects of job stress and life satisfaction are discussed. At the end of the first and second chapters where the literature study is included, the differences and difficulties of time management, job stress and life satisfaction variables during the pandemic period are given. In the last part of the study, the results of the application examining the effects of time management on job stress and life satisfaction are given. According to the results of the research; It has been concluded that time management has a positive and significant effect on job stress and job stress has a positive and significant effect on life satisfaction. In addition, it was found that time loss and loss of work time, which are sub-dimensions of time management, have an effect on work stress, while time attitudes have an impact on life satisfaction. When the demographic characteristics of the employees were examined, it was determined that there were differences between time management, job stress and life satisfaction levels.