E-işe alım ve web tabanlı bir sistem tasarımı
E-recruitment and web-based system design
  1. Tez No: 749523
  2. Yazar: ASİYA SALMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ GÖKŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik İşe Alım, Elektronik İnsan Kaynakları Yönetimi, E-işe Alım Sistemi, Sistem Tasarımı, Electronic Recruitment, Electronic Human Resources Management, E-Recruitment System, System Design
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte organizasyonların süreçleri ve iş yapma şekilleri de değişime uğramaktadır. Değişime uğrayan süreçlerden biri de işe alım sürecidir. Organizasyonlar işe alım sürecinde özgeçmiş toplama ve aday seçme işlemlerinde gazete ilanları yerine internet aracılığıyla çevrimiçi yöntemler kullanmaya başlamışlardır. Bu yöntemler literatürde elektronik işe alım (e-işe alım) olarak adlandırılmaktadır. E-işe alım yönteminde çeşitli türlerde web tabanlı araçlar kullanılmaktadır. Organizasyonların kurumsal web sitelerinde oluşturdukları e-işe alım alanları, birden fazla organizasyonu ve adayları bir araya getiren kariyer siteleri, organizasyonların oluşturdukları profiller ile adaylara ulaşabildiği LinkedIn vb. gibi sosyal medya platformları bu araçların en çok tercih edilenleridir. E-işe alım sunduğu geniş erişim alanı ile organizasyonlar ve adaylar için büyük bir fırsat olarak görülmektedir. Buna ek olarak pek çok avantaj sağladığı gibi bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, organizasyonları ve iş arayan adayları bir araya getirebilecek web tabanlı bir e-işe alım sistemi tasarlamaktır. Tasarlanan sistemle var olan e-işe alım araçlarının avantaj ve dezavantajlarını değerlendirerek organizasyonlar ve adaylar için optimum fayda sağlayacak bir prototip elde etmek amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the developments in information and communication technologies, the processes of organizations and the way they do business are also changing. One of the processes that has undergone change is the recruitment process. Organizations have started to use online methods, instead of newspaper advertisements, in the process of collecting resumes and selecting candidates in the recruitment process. These methods are called electronic recruitment (e-recruitment) in the literature. Various types of web-based tools are used in the e-recruitment method. The most preferred of these tools are e-recruitment areas created by organizations on their corporate websites, career sites that bring together multiple organizations and candidates, and social media platforms such as LinkedIn etc., where organizations can reach candidates with the profiles they create. With its wide reach, e-recruitment is seen as a great opportunity for organizations and candidates. In addition to this, it has many advantages as well as some disadvantages. The aim of this study is to design a web-based e-recruitment system that can bring organizations and job seekers together. With the designed system, it is aimed to evaluate the advantages and disadvantages of existing e-recruitment tools and to obtain a prototype that will provide optimum benefit for organizations and candidates. vi