Halka açık ticaret bankalarının finansal performansı ve kosova ve türkiye'de faaliyet gösteren ticaret bankaları üzerine karşılaştırmalı bir çalısma
Financial performance of public trade banks and a comparative study on trading banks operating in kosovo and turkey
- Tez No: 749960
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİR OTLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Ticari bankalar, finansal performans, finansal göstergeler, bankalar finansal analiz, Commercial banks, financial performance, financial indicators, banks, financial analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Finansal tabloların anlaşılması ve yorumlanması, ekonomik işletmelerin doğru kararlar vermelerinde önemli bir faktördür. Farklı insan gruplarının bankaların faaliyetleri hakkında bilgiye ihtiyacı vardır. Finansal tabloların analizi, geçmiş ve mevcut finansal durumu değerlendirmeyi amaçlayan bir yargı sürecidir. Birincil amacı, gelecekteki ekonomik koşulları ve performansı daha iyi belirlemek, tahmin etmek ve değerlendirmektir. Finansal tablolar, muhasebe verilerinin işlenmesinin son aşamasını temsil eder ve muhasebe bilgilerinin taşıyıcıları olarak sunulur. Bu çalışmanın amacı, Türk ve Kosovalı ticari bankaların finansal performanslarını karşılaştırmak ve bu bankalar arasında fark olup olmadığını değerlendirmektir. Bu kapsamda iki ülke arasındaki bankalar ile faaliyet gösterdikleri 2018-2019-2020 yılları bazında bir çalışma yapılmıştır. Veriler, 17 bankanın denetlenmiş mali tablolarından toplanmıştır. Finansal performansı karşılaştırmak için beş finansal göstergeden oluşan DuPont modeli kullanılmıştır. Bu göstergelerden elde edilen verilerden One-Way ANOVA and One-Way analizleri kullanılarak finansal performans açısından bankalar arasındaki farklılıklar test edilmiştir. Tüm analizler sonucunda, finansal göstergelerin her iki ülkenin finansal tabloları arasında bir korelasyon olduğunu söylüyoruz. Ayrıca ticari bankaların faaliyet yerleri açısından da büyük farklılıklar vardır, bu farklılıklar her iki ülkenin farklı politikalarının kullanılmasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Understanding and interpreting financial statements is an important factor for economic entities in making the right decisions. Different groups of people need information about the activities of banks. The analysis of financial statements is a judgment process that aims to assess the past and present financial position. Its primary objective is to better determine, forecast and assess future economic conditions and performance. The financial statements represent the final stage of the processing of accounting data and are presented as the bearers of accounting information.The purpose of this paper is to compare the financial performance of Turkish and Kosovar commercial banks, as well as to assess whether there are differences between these banks. In this context, a study was conducted with banks between the two countries based on the years 2018-2019-2020 of their operation. Data were collected from the audited financial statements of 17 banks. The DuPont model, which consists of five financial indicators, was used to compare financial performance. From the data derived from these indicators, using the analysis One-Way ANOVA and One-Way MANOVA the differences between banks in terms of financial performance were tested. As a result of all the analyzes we say that the financial indicators have a correlation between the financial statements of both countries. Also there are big differences in terms of the place of operation of commercial banks, these differences come as a result 0f using different policies from both countries.