A meta-analysis of master theses on English language teaching between 2010-2020
2010-2020 yılları İngiliz dili eğitimi yüksek lisans tezlerinin meta-analizi
  1. Tez No: 750016
  2. Yazar: ECEM KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE SOFU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Meta-Analiz, İngiliz dili eğitimi, araştırma eğilimleri, eğitim araştırması, Meta-analysis, English language teaching, research trends, educational research
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Şimdiye kadar araştırmacılar tarafından İngilizce öğretimi ve öğrenimi konusunda Türkiye bağlamında birçok tez yazılmıştır. Bu çalışma, yalnızca Türkiye'de İngilizce öğretimi ve öğrenimi ile ilgili son tezlerin eğilimlerini ortaya çıkarmayı değil, aynı zamanda hem araştırmacılara hem de dil öğretimi konusunda karar vericilere daha sonraki çalışmalara ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın odak noktası 2010-2020 yılları arasında Türkiye'de İngilizce öğretimi ve öğrenimi ile ilgili yayınlanmış 122 yüksek lisans tezidir. Bu tezlere YÖK veri tabanından ulaşılmıştır. Bu tezlerden ikisi erişime açık değildir ve beşi dahil edilme ölçütlerini karşılamamıştır. Toplam evren örneklem olup, toplam 115 tez yayın yılı ve yeri, tez konusu, araştırma deseni, veri toplama araçları, örneklem grubu ve büyüklüğü ve veri analizi açısından incelenmiştir. Bu çalışmada içerik analizi yöntemi uygulanmış ve nitel araştırma deseni gerçekleştirilmiştir. Veriler Kağıt Sınıflandırma Formu aracılığıyla toplanmıştır. Sonuçlar, 2010 ve 2020 dönemleri içerisinde 2019'un en verimli yıl olduğunu, Çukurova Üniversitesi'nin en verimli üniversite olduğunu, en sık odaklanılan konunun tutum ve algı araştırmaları olduğunu, bu çalışmaların daha çok lisans öğrencilerinin katılımı ile birlikte gerçekleştirildiğini ve 101-300 örneklem büyüklüğünün yaygın olarak tercih edildiğini, karma yöntemin araştırma deseni olarak diğer yöntemlerden daha fazla görüldüğünü ve veri toplama aracı olarak anketlerin/ölçeklerin yaygın olarak seçildiğini, en çok nicel veri analizinin uygulandığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Many theses have been written by researchers in Turkish context about English language ‎teaching and learning so far. This study aims not only to extract the trends of recent theses ‎about English language teaching and learning in Turkey but also to shed light to both ‎researchers and decision makers for further studies. The focus of this study was 122 master's ‎theses about English language teaching and learning published in Turkey between 2010 and ‎‎2020. These theses were reached through Council of Higher Education database. Two of these ‎theses weren't available and five of them did not meet the inclusion criteria. Total population ‎was the sampling and a total of 115 theses were analyzed in terms of their publication year and ‎place, subject of the paper, research design, data collection tools, sample group and size, and ‎data analysis. Content analysis method was applied in this study and qualitative research ‎design was carried out. The data were collected through Paper Classification Form. The ‎results demonstrated that 2019 was the most productive year, Çukurova University was the ‎most productive university, most frequently focused topic was about attitude and perception ‎researches, undergraduates were the main sample group and 101-300 sample size was ‎commonly preferred, mixed method studies were seen more than the others as research design ‎and questionnaires/scales were commonly chosen as data collection tools, quantitative data ‎analysis was applied the most.‎